20 листопада 2022 р. 15:24

В Балті вперше провели операцію з трансплантації печінки

Фото: Михайло Радуцький

(Фото: Михайло Радуцький)

Вперше у місті Балта, що на Одещині, була проведена трансплантація печінки від 17-річного донора хворій дівчинці із рідкісною хворобою.

Про це повідомив міський голова Сергій Мазур з посиланням на голову Комітету Верховної Ради з питань здоров’я Михайла Радуцького. 

У 19-річної Вероніки виявили ознаки гострої печінкової недостатності, викликаної хворобою Вільсона-Коновалова. Це важке спадкове захворювання, яке призводить до надмірного накопичення міді у тканинах. За статистикою, хворобу виявляють у 1-4 людини на 100 тис. населення.

Наприкінці жовтня дівчину доставили до Національної дитячої лікарні «Охматдит». Стан пацієнтки був критичний, тому їй присвоїли перший статус екстреності у черзі на трансплантацію.

На шостий день від подачі заявки Єдина державна інформаційна система трансплантації знайшла донора у КНП «Балтійська центральна районна лікарня» Одеської області: 17-річний хлопець загинув у аварії, і його родичі дали згоду на посмертне донорство.

Команда медиків 14 годин проводила трансплантацію печінки. Операція пройшла успішно, дівчина проходить реабілітацію і виходить на прогулянки територією лікарні.

Тим часом українські лікарні продовжують потерпати від обстрілів росіян. Так, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтвердила понад 660 атак агресора на медичні заклади України від початку повномасштабної війни.

Тим не менш наші медики надають безкоштовні послуги для цивільних та військових, що постраждали від обстрілів армії рф.

В Одесі наступного року планують запустити програму щодо соціального захисту для військовослужбовців та їхніх родин, яка передбачає виділення понад 43 мільйонів гривень.

В рамках цієї програми передбачається забезпечення протезами, надання послуг з професійної адаптації, послуги з психологічної реабілітації військових, надання допомоги дітям загиблих військовослужбовців тощо. 

Поділитися