18 липня 2022 р. 18:02

Сальмонельозом після тирамісу захворіли в Одесі 32 особи

Сальмонельозом після тирамісу захворіли в Одесі 32 особи

Загальна кількість одеситів, постраждалих від гострої кишкової інфекції після вживання десерту "Тирамісу", який придбали в супермаркеті, сягнула 32 осіб. 

Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профiлактики хвороб МОЗ України.

Серед захворілих - сім дітей. За даними лабораторних досліджень, у 20 хворих, у тому числі у трьох дітей, діагноз підтверджено лабораторно - виділено сальмонелу Ентерітідіс. 

Станом на 15 липня було зареєстровано 31 постраждалого. В період з 8 по 15 липня госпіталізовано 29 хворих, у тому числі сім дітей. Двоє хворих знаходяться на амбулаторному лікуванні. Перебіг захворювання середньої важкості. На сьогодні двох хворих виписано, з них одна дитина. Станом на 13 липня захворіли 23 особи, у тому числі п'ять дітей. Всі хворі госпіталізовані з попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт". Клінічні симптоми: загальна слабкість, температура до 38 градусів за Цельсієм, блювота, пронос багаторазовий. Перебіг захворювання середньої важкості. 

Взагалі з у період з 11 по 17 липня за даними моніторингу рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс  на 20%,  у тому числі серед дiтей до 17 років -  на 9,3%,  серед дорослих – на 33,8%.  

В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – до  57%. Найуразливішою залишалась вікова група 1-4 роки (51,3 %).

Згідно з факторним аналізом 25,4% хворих пов’язують своє захворювання з вживанням:

  • готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання;
  • немитих овочів та фруктів - 20,5%;
  • кондитерські вироби з торгівельної  мережі - 15,8%, м’ясних продуктів, придбаних на ринках – 7,1%;
  • молочних продуктів, придбаних на ринках в тому числі стихійних - 8,4%, з порушенням правил догляду за дітьми - 12,6%; риба  солона та в`ялена - 3,8%;
  • яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі – 2,4%;  морепродукти – 1,7%;
  • не встановлений фактор - 2,3%.  

У червні Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України спостерігав у Одеській області щотижневий приріст захворюваності на кишкову групу інфекцій в межах від 5 до 13%.

Поділитися