16 серпня 2022 р. 14:30

Національна служба здоров’я виплатила лікарням Одещини майже 47 мільйонів з початку року

Національна служба здоров’я виплатила лікарням Одещини майже 47 мільйонів з початку року

За січень-липень Національна служба здоров’я України виплатила лікарням Одеської області майже 47 мільйонів гривень в межах пакету "Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках".

Як повідомили в НСЗУ, на Одещині п’ять медзакладів мають договір з НСЗУ на неонатальну допомогу:

  • Одеська обласна клінічна лікарня;
  • Одеська міська дитяча лікарня №2;
  • Одеська обласна дитяча клінічна лікарня;
  • Одеський пологовий будинок №2;
  • Ізмаїльська міська центральна лікарня.

НСЗУ оплачує лікарні з договором 135,03 тис. грн за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла до 1,5 кг. Та 33,07 тис. грн за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла 1,5 кг і більше. 

Тариф покриває надання медичної допомоги, всі необхідні ліки та обстеження для малюка, а також всі витратні матеріали, передбачені галузевими стандартами. А саме:

  • первинний огляд, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • проведення інтенсивної терапії новонародженим та надання медичних послуг на всіх етапах лікування;
  • всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
  • лікарські засоби з Нацпереліку основних лікарських засобів, медичні вироби та витратні матеріали відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та медико-технологічних документів, а також лікарські засоби та медичні вироби, які постачаються за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інших програм центрального та місцевого бюджетів.
  • забезпечення дихальної підтримки: CPAP, неінвазивної та інвазивної штучної вентиляції легенів, високочастотної осциляторної вентиляції легенів (ВЧО ВЛ) тощо.

Також держава покриває перевезення новонародженого виїзною неонатальною бригадою невідкладної допомоги до лікарні, яка надає послуги новонародженим у складних неонатальних випадках.

Зазначимо, що у 2021 році колективи закладів охорони здоров’я скоротилися на 1 тис. 370 працівників. У 2021 році 230 медичних закладів Одещини надавали медичну допомогу жителям області за програмою медичних гарантій, тобто безоплатно за договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Особлива увага Програми медичних гарантій у 2021 році була зосереджена на наданні таких пріоритетних медичних послуг жителям Одеської області, як діагностика онкозахворювань, медична допомога при інфарктах, інсультах, допомога при пологах та неонатальна допомога. За ці послуги НСЗУ заплатила медичним закладам області понад 346,5 млн грн. На лікування онкологічних захворювань вінничан, яке часто є тривале і дороговартісне, НСЗУ виплатила більш ніж 265,1 млн грн.

Поділитися