25 лютого 2022 р. 11:40

На Одещині створили окрему групу радіаційного, хімічного та епідемічного контролю

На Одещині створили окрему групу радіаційного, хімічного та епідемічного контролю

Групи радіаційного спостереження і дозиметричного контролю, хімічного спостереження і контролю, епідемічного спостереження і контролю створили в Одеській області.

Про це повідомили у Державній установі "Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

Це викликане введенням з 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні та подальшим наказом головного державного санітарного лікаря Одеської областi.

Відокремлені підрозділи центру утворюють відповідальні групи реагування на місцях. Група має забезпечити проведення щоденного моніторингу якості та безпечності питної води. Проведення досліджень питної води в закладах охорони здоров’я у разі надходження запитів від військово-цивільних адміністрацій.

Здійснення моніторингу гама-випромінювання.

Між тим зранку дані з Автоматизованої  системи радіаційного контролю зони відчуження, які доступні в режимі онлайн, свідчать про перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випомінювання (червоні точки) на значній частині пунктів спостережень. Внаслідок окупації та бойових дій встановити причини зміни показників радіаційного фону у зоні відчуження наразі неможливо. 

Втім фахівці Екоцентру пов'язують це з порушенням верхнього шару ґрунту від руху великої кількості радіоважкої військової техніки через зону відчуження та збільшенням забруднення повітря.

Стан Чорнобильських атомних об'єктів та інших об'єктів незмінний.

Поділитися