15 червня 2022 р. 13:44

На Одещині фіксують приріст кишкових інфекцій

На Одещині фіксують приріст кишкових інфекцій

Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України спостерігає в Одеській області щотижневий приріст захворюваності на кишкову групу інфекцій в межах від 5 до 13%.

Як зазначають в центрі, ситуація ускладнюється міграційними процесами, а також природним фактором - це висока температура повітря та розпал сезону фруктів та овочів.

Зростання рівнів захворюваності на гастроентероколіт спостерігається практично на всіх адміністративних територіях. Однак, значно вище за обласний показник захворюваності в містах Чорноморську, Ізмаїлі, Білгороді-Дністровському та Ізмаїльському районі.

За даними факторного аналізу жоден із спалахів не був пов’язаний з водним фактором передачі. Проте, більш як 35% хворих на гострі кишкові інфекції пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання; з вживанням немитих овочів та фруктів – майже чверть хворих; м’ясних та молочних продуктів, придбаних на ринках, у тому числі стихійних – до 15%.

В центрі також зазначили, що відповідно до наказу МОЗ України для моніторингу циркуляції холерного вібріону щорічно з 1 червня по 1 жовтня проводиться обстеження об’єктів довкілля (вода відкритих водоймищ, морська вода в зонах рекреації та стічна вода інфекційних стаціонарів, відділень, станцій біологічної очистки) та дослідження матеріалу від хворих з розладами шлунково-кишкового тракту.

"Ця робота вже розпочата Центром. За підсумками перших двох тижнів обстежено 166 хворих, всі з негативним результатом; відібрано 100 проб із зовнішнього середовища, збудника холери не виділено. Але виділено два холероподібних вібріони з прісної води - це озеро Сасик та єрик Горького у м. Вилкове. Не дивлячись на те, що ці холероподібні вібріони безпечні для людини, їх циркуляція у зовнішньому середовищі свідчить про наявність умов для виникнення холери. За підсумком моніторингових досліджень у минулому році було виявлено 94 таких вібріонів", - повідомили в Центрі контролю та профiлактики хвороб. 

Нагадаємо, голова Одеської ОВА Максим Марченко відреагував на заяви міноборони росії про те, що в Одесі нібито планують "спровокувати" влучання російської ракети в одеську "Чумку" та спричинити тим самим епідемію чуми:

"Єдина чума нашої країни – це російські солдати... Мабуть, важкі наркотики – це частина щоденного раціону у міністерстві вбивств росії", – зауважив він.

10 червня, в Одеській ОВА спростували чутки про спалах захворювання на холеру в місті Кілії.

Раніше "Інфоксводоканал" повідомив, що інформація про нібито можливість зараження води холерою, яка почала ширитися в одеських групах Viber та Telegram не достовірна. 

Поділитися