14 лютого 2022 р. 12:07

В Одесі передумали будувати мінізавод з виробництва кисню

В Одесі передумали будувати мінізавод з виробництва кисню

Будівництво мінізаводу з виробництва рідкого кисню в Одесі коштуватиме біля 2 мільйонів євро за розрахунками муніципалітету, але через зменшення споживання кисню будівництво нерентабельне. 

Про це під час апаратної наради 14 лютого повідомив заступник міського голови Сергій Тетюхін

За його словами, такий завод зможе виробляти до 12 тон кисню щоденно. Втім, як зазначив віцемер, наразі потреба в кисні у лікарень Одеси впала через особливості штаму коронавірусу "Омікрон", тож охочих будувати його немає.

Одеський міський голова Геннадій Труханов зазначив, що при наявному споживанні місту вистачить того кисню, який виробляє "Одеський припортовий завод", проте треба пожвавитися із ремонтом кисневих станцій та обладнанням сховищ для зберігання запасів кисню.

Зазначимо, що у листопаді 2021 року Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився закупити пересувні ємкості для рідкого медичного кисню не менше ніж 35 тонн та розглянути можливість будівництва в місті мінізаводу для виробництва власного.

Також наразі продовжується обладнання місця для встановлення резервуарів, у яких зберігатимуть кисень. Так один з резервуарів, який надійде як допомога уряду Німеччини, має дістатися Одещини наприкінці лютого.

У свою чергу, щодо іншого великого резервуару, то, за словами директора Департаменту охорони здоров'я Левона Нікогосяна, наразі готується фундамент. Втім міський голова Геннадій Труханов зазначив, що про підготовку фундаменту Левон Нікогосян казав під час попередньої апаратної наради. Левон Нікогосян пояснив, що фундамент будує постачальник кисню і після сертифікації фундаменту спеціалістами "Лінде Газу" до Одеси надішлють 50-тонну цистерну. 

"Мені вже пів місяця розповідають, що до Одеси мають привезти 50-тонну цистерну, але незрозуміло, де вона знаходиться, коли вона надійде", - зазначив міський голова.

Керівник управління капітального будівництва Борис Панов зазначив, що фундамент ще не готовий, а монтаж цистерни планується не раніше 21 лютого. 

Щодо кисневих станцій, що працюють наразі у першій та десятій міських лікарнях, то вони досі не працюють на повну потужність, а працювати як потрібно вони будуть до кінця лютого.  

Зазначимо, що проблеми із роботою кисневої станції спостерігаються з початку року. Так, 10 січня на апаратній нараді зазначалося, що після ремонту вона не вийшла на гарантовані обсяги виробництва. 

Тоді начальник муніципального управління капітального будівництва Борис Панов повідомив, що на початку року станція вийшла з ладу та після ремонту не вийшла на необхідне виробництво через те, що не працювали фільтри, які мали привезти та встановити 12 січня. На той час в лікарні працювала невелика станція, придбана лікарнею.

У листопаді минулого року киснева станція комунального некомерційного підприємства "Міська клінічна інфекційна лікарня" дві доби не працювала через аварію, а керівництво департаменту охорони здоров'я міського голову про це не сповістило. Як з'ясувалося, на станції рвалися стропи між компресорами. 

Тоді в Одесі спостерігалась сильна нестача медичного кисню

 

Поділитися