04 червня 2021 р. 21:06

Яка політична партія стала головним постачальником політичних новин в Одеській області

Яка політична партія стала головним постачальником політичних новин в Одеській області

Понад третина - 35% згадок про політичні сили в новинах регіональних онлайн-медіа стосуються політичної партії "Опозиційна платформа – За життя". Водночас ОПЗЖ є лідером зі згадок у шести з дев’яти проаналізованих регіонів.

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, проведеного в травні 2021 року в дев'яти регіонах України.

Також у регіональних новинах зафіксовано 12% згадок про "Слугу народу"/Зе!Команду, по 11% згадок про "Європейську солідарність" та регіональні (місцеві) партії, 7% – про "Батьківщину", 6% – "За Майбутнє!" і 2% згадок про партію "Голос". Інші партії, зокрема "Пропозиція", "Удар", ВО "Свобода", "Відродження", Блок Вілкула "Українська перспектива" тощо, мали 16% згадок у новинах регіональних онлайн-медіа. Не було згадок в аналізований період про Партію Шарія.

За даними дослідження, ОПЗЖ найчастіше згадують у новинах онлайн-медіа Волині (57% загальної кількості згадок про політичні сили в новинах регіону), неокупованої частини Донецької області (56%), Харкова (53%), Одеси (52%), Херсона (43%) і Рівного (21%). У Дніпрі лідером за згадками політичних сил у новинах є партія "Пропозиція" (31%), Кропивницькому і Черкасах – "Європейська солідарність" (67% і 21% відповідно із загальної кількості згадок про політичні сили в новинах регіону), у Рівному пропорційно згадуються ОПЗЖ, "Слуга народу" і "За майбутнє!" (по 21%).

Водночас найчастіше партійні сили згадувалися в новинах черкаських (4% загальної кількості новин у регіоні), волинських і одеських (по 3% відповідно) онлайн-медіа. Найменше новин зі згадками про політичні сили було онлайн-новинах Дніпра та Кропивницького (по 1% новин). Варто зауважити, що під час моніторингу загалом зафіксовано невисокий рівень згадок політичних сил у регіональних онлайн-новинах – лише 2% загальної кількості.

За результатами моніторингу, 70% згадок про політичні сили стосувалися політики / місцевої політики, 14% – соціальної тематики, 3% – економіки й бізнесу, по 1% – тематики здоров’я / коронавірусу, прав людини та міжнародних новин. Інші теми становили 11% згадок про політичні сили в новинах регіональних онлайн-медіа.

Зокрема, згадки про ОПЗЖ в політичній тематиці становили 46%. "Слуга народу" згадувалася в політичній тематиці у 12%, ЄС – 10%, регіональні партії – 6%, "За майбутнє!" і "Голос" – у 3% згадок. Інші партії фігурували в політичних новинах у 15% згадок.

У соціальній тематиці за згадками лідирувала "Батьківщина" (33% згадок про політичну силу в обраній тематиці). ОПЗЖ, ЄС, "За майбутнє!", регіональні (місцеві) партії мали по 14% згадок відповідно, "Слуга народу" – 10%, інші партії – 19% згадок.

Також під час моніторингу був зафіксований досить низький рівень матеріалів з ознаками політичної замовності та неналежно маркованої політичної реклами. Так, політична джинса в новинах регіону становила 0,4% загальної кількості новин, контрагітаційні матеріали – 0,07%, неналежно маркована політична реклама – 0,2% загальної кількості новин в онлайн-медіа.

Найбільше політичної джинси зафіксовано в новинах Дніпра (1,1% загальної кількості новин у регіоні). Контрагітаційні матеріали виявлено тільки у двох регіонах – Дніпрі (0,3%) і Харкові (0,2% загальної кількості матеріалів). Не було матеріалів з ознаками замовності в онлайн-медіа неокупованої частини Донецької області. Неналежно маркована політична реклама публікувалася в Дніпрі (1,1% загальної кількості новин у регіоні), Кропивницькому (0,7%) і Черкасах (0,2%).

Нагадаємо, Регіональний представник в Одеській області громадської організації «Інститут масової інформації» Павло Колотвін, керівник проєкту «Клініка прав людини» ГО «Прожектор» Віталій Матвєєв та координатор проєкту «Клініка прав людини» ГО «Прожектор» Олексій Лосинець та головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган, зустрілися із керівником Одеської обласної прокуратури Сергієм Костенко. 

У першому кварталі 2021 року українська медіаспільнота випустила сім заяв, що стосувалися ситуації зі свободою слова в Україні, та дві заяви на підтримку білоруських журналістів. 

Поділитися