18 червня 2021 р. 12:31

Вчені прогнозують проникнення до України штаму коронавірусу майже вдвічі заразнішого за чинний

Вчені прогнозують проникнення до України штаму коронавірусу майже вдвічі заразнішого за чинний

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні прогнозує ймовірність поширення в країні коронавірусу типу «Дельта» вперше знайденого в Індії.

Як зазначається у повідомленні Національної академії наук України, про цей штам відомо, що він у 1,6 раза заразніший, ніж штам «Альфа» (вперше знайдений у Великій Британії), у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації. Водночас, наголошується, що ефект від вакцин здебільшого зберігається.

Стурбованість пов’язана насамперед із тим, що цей штам дуже поширився у РФ. На тлі цього в Росії спостерігається стрімке зростання захворюваності, сконцентроване у двох найбільших мегаполісах країни – Москві та Санкт-Петербурзі.

Зважаючи на міграційні потоки, вчені зазначають, що нова хвиля поширення COVID-19 почнеться зі східних регіонів України ще до осені. Прогнозується, що захворюваність може суттєво перевищити попередні показники.

Зазначимо, що за останню добу в Одеській області зареєстровано 42 випадки COVID-19, три з яких - летальні. Загалом в Україні минулої доби зареєстровані 967 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, захворіли 32 дитини та 6 медпрацівників. 

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (207), Харківській (68), Донецькій (61), Київській (54) та Дніпропетровській (50) областях.                  

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 16 червня подовжив дію адаптивного карантину на території країни до кінця літа, тобто до 31 серпня.

«Уряд офіційно сьогодні продовжить карантин до 31 серпня, але в той же час ми послабимо певні заходи. Зокрема, поки у нас «зелений» рівень, то контроль самоізоляції фактично не проводитиметься», - заявив голова уряду.  

Державна прикордонна служба України зазначає, що за останні дні в Україну намагаються в’їхати іноземці з документами про імунізацію вакциною «Спутник V», та наголошує: такий документ не дає права на в’їзд в Україну, оскільки дана вакцина не включена до переліку ВООЗ.

Майже кожен другий українець сказав, що протягом останнього року його ставлення до вакцинації від різних хвороб, окрім COVID-19, покращилось, та майже така ж кількість громадян України підтримує ідею запровадження так званих «паспортів вакцинації».             

Поділитися