02 травня 2021 р. 18:47

В Україні знову виплачуватимуть лікарняні

В Україні знову виплачуватимуть лікарняні

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення зміни до статті 22 закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності», який парламент ухвалив 13 квітня поточного року.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента.

Документ повертає людям право на отримання матеріальної допомоги з Фонду соціального страхування України у період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві (так званих лікарняних).

Через законодавчу колізію ці виплати були скасовані після внесення змін до закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які вводяться в дію з 30 червня 2021 року. Це могло спричинити недоотримання лікарняних 2,5 млн осіб. Закон, що його підписав Президент, виправляє колізію та відновлює право на одержання цієї матеріальної допомоги.

Документ набирає чинності з дня введення в дію Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» – 30 червня 2021 року.

Нагадаємо, упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки єдиних страхових виплат до бюджету Фонду соціального страхування України.

Виплата "лікарняних" та "декретних" в Україні затримувалася на 21 робочий день на суму 1,8 мільярдів гривень через затримку фінансування Фонду соціального страхування. 

Бюджет Одеси через пандемію недоотримав 779 мільйонів гривень. 

Пов’язаний із пандемією карантин негативно вплинув на надходження до бюджету міста Одеси.

Як зазначили в Департаменті фінансів Одеської міської ради, за рік місто недоотримало в цілому 779,7 мільйонів гривень. 

Так, у І кварталі 2020 року сума недоотриманих доходів склала 12,4 млн грн, у І півріччі зазначена сума склала 494,6 млн грн, за 9 місяців 2020 року - 596,2 млн грн

Зокрема бюджет недоотримав:

  • 545,3 млн грн - податку на доходи фізичних осіб,
  • 170,4 млн грн - єдиного податку, 
  • 50 млн грн - плати за землю, 

У травні минулого року директорка департаменту Світлана Бедрега в ході засідання виконавчого комітету спрогнозувала, що бюджет недоотримає за пів року від 500 до 700 мільйонів гривень.

У березні виконком вирішив звільнити від плати за оренду твердого покриття та приміщень міськради тих підприємців, яким довелося закритися через карантин.

Поділитися