19 листопада 2021 р. 16:54

В Одеській області виявили новий підтип штаму Delta

В Одеській області виявили новий підтип штаму Delta

Головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров 19 листопада розповів пресі про ситуацію з розповсюдженням коронавірусної хвороби в регіоні. 

Посадовець відзначив, що за кількістю захворілих Україна перебуває на 9-му місці в світі і на 7-му в Європі. А 16 листопада був зафіксований черговий антирекорд по країні з початку пандемії - 838 померлих.

У жовтні на Одещині захворіло понад 40 тисяч осіб, померло 780. Перевищені показники попередніх хвиль коронавірусної хвороби. Це пов'язано з розповсюдженням штаму Delta. Щоправда. за словами Гончарова, за останній тиждень рівень захворюваності знизився на 15%. Проте показник летальності зріс.

В Одеській, Львівській, Тернопільській, Рівненській, Івано-Франківській, Волинській, Закарпатській та Херсонській областях вперше в Україні було зафіксовано розповсюдження нового варіанту штаму Delta, повідомив головний санлікар регіону. Про його властивості мало що відомо.

"Вчені Інститут генетики Лондонського університету повідомили, що він на 10-15 відсотків заразніший, ніж вихідний варіант", - сказав Віталій Гончаров.

Щодо можливого виходу області з "червоної" зони, посадовець повідомив: станом на 19 листопада за двома показниками - рівень госпіталізації та завантаженість ліжок - Одещина вже її залишила, однак карантинні обмеження діятимуть і надалі. Він наголосив на необхідності їх дотримання з огляду на відновлення повноцінного навчання у школах наступного тижня, а також настання періоду сезонного захворювання на грип. 

Сьогодні ж міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в кулуарах Верховної Ради заявив в інтерв'ю телеканалам, що станом натепер Україна пройшла пік захворюваності на COVID-19 в межах третьої хвилі. Однак з урахуванням ситуації у світі і особливо в Європі можливий і повторний спалах. Міністр звернув увагу журналістів на зниження кількості нових хворих другий тиждень поспіль.

Нагадаємо, за 18 листопада від наслідків коронавірусної хвороби в Україні померли 725 осіб. Відповідну інформацію оприлюднило Міністерство охорони здоров'я. На Одещині померли 52 особи. Протягом звітної доби в країні на COVID-19 захворіли 20 тис. 50 осіб. У лідерах Дніпропетровщина з 1 943 новими хворими. Далі йдуть столиця (1 782), Запорізька область (1 187), Донеччина (1 057) і Полтавщина (1 050). В Одеській області захворіли 916 осіб.

7 листопада Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 2 930 300 доз мРНК-вакцини від COVID-19 виробництва компанії Moderna. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я. 

Бустерна доза вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 стане доступною для мешканців України після перетину позначки у 50% вакцинованих громадян. Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів "Інерфакс-Україна".

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Поділитися