24 березня 2021 р. 20:24

В Одеській області хворих на туберкульоз лікуватимуть через інтернет

В Одеській області хворих на туберкульоз лікуватимуть через інтернет

Одеська область потрапила до тест-групи світового пілотного проєкту з оцінки ефективності інтернет-лікування хворих на туберкульоз.

Про це розповіла директорка Одеського обласного центру соціально вагомих хвороб Світлана Єсипенко, повідомляє "Суспільне".

За її словами, Одесу та область відібрали для участі у світовому пілоті, за результатами якого оцінять ефективність нового методу лікування хворих на туберкульоз через інтернет.

Усім пацієнтам, у яких діагностували туберкульоз, незабаром видадуть спеціальні смарт-бокси з необхідними препаратами. Єсипенко пояснила, що лікарі матимуть зв'язок з цими боксами через інтернет та зможуть контролювати регулярність прийому ліків.

Частину пристроїв вже роздали хворим на Одещині. Директорка центру соціально вагомих хвороб назвала результат лікування з використанням боксів "приголомшливим".

"Бокси збільшили ефективність лікування на 90%. Це серйозний крок у подоланні епідемії туберкульозу в Одесі", — наголосила Єсипенко.

Вона також додала, що крім смарт-боксів на Одещині запровадять лікування методом відео-ДОТу.

"Це ефективно працює. Пацієнти почуваються комфортніше та не змушені їздити за препаратами. Тож не наражають на небезпеку інших людей у разі невдачі лікування. Пацієнти, які лікуються через відео-ДОТ, можуть продовжувати працювати дистанційно", — наголосила Єсипенко.

Додамо, у тест-груму інтернет-лікування хворих на туберкульоз увійшли п'ять різних країн. Це перше подібне дослідження у світі.

Нагадаємо, в 2020 році Департамент охорони здоров'я Одеської міської ради не виключав можливості розміщення додаткових ліжок для хворих на COVID-19 в дитячому таборі «Вікторія». 

Раніше Національна служба здоров’я пропонувала за державні гроші лікувати хворих на туберкульоз у Центрах первинної медико-санітарної допомоги та платити більше бригадам швидкої допомоги.

А у серпні 2020 року Південний офіс Держаудитслужби зупинив операції з бюджетними коштами Державного закладу «Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій «Зелена гірка» Міністерства охорони здоров’я України» через низку виявлених під час аудиту порушень.

Поділитися