22 вересня 2021 р. 17:17

В Одесі введено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки

В Одесі введено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки

Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Виконавчого комітету Одеської міської ради вирішила ввести на території міста «жовтий» рівень епідемічної небезпеки.

Таке рішення комісія ухвалила 22 вересня. 

Відповідно до нього з 00:00 23 вересня 2021 року на території міста Одеси буде заборонено:

  • Проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів (у тому числі в розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території. Зазначені обмеження не застосовуються лише за умови наявності в усіх учасників та організаторів заходу негативного результату тестування на COVID-19 (ПЛР або експрес-тест) за 72 години до здійснення заходу. Або за наявності документа, що підтверджує повний курс вакцинації.

  • Відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім закладів освіти, в яких не менш як 80 відсотків працівників мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

  • Приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів понад дві третини місць (розміщення здійснюється з дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами і одним порожнім рядом) або понад 50 відсотків місць (розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку, зокрема для груп із двох осіб) у кожному окремому кінозалі або залі.
  • Розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 1,5 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту.
  • Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів загальної площі приміщення, басейнів - більше ніж чотири особи на одній доріжці для індивідуальних занять або шість осіб для спортивно-тренувальних груп.
  • Відвідування сторонніми особами (крім законних представників, членів сім’ї, родичів за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів, не частіше ніж один раз на тиждень) установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають (перебувають) громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, установ і закладів, що надають соціальні послуги сім’ям (особам), які перебувають у складних життєвих обставинах, крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово).
  • Діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку).

Зазначимо, що для повністю вакцинованих чи тих, що  отримали першу дозу вакцини немає обмежень у відвідуванні закладів та подій. Внутрішній сертифікат можна згенерувати в застосунку Дія.

Зазначимо, як повідомила директорка Департаменту науки та освіти Одеської міської ради Олена Буйневич, станом на 22 вересня в місті залишився 21 навчальний заклад, де не дотримується норма «жовтої» зони і 80% персоналу не щеплені хоча б однієї дозою вакцини від COVID-19.

У школах, де немає достатньої кількості вакцинованого персоналу, всі педагоги пройшли ПЛР-тестування і отримали негативний результат, який дійсний до 25 вересня 2021 року.

З 27 вересня школи, де немає достатньої кількості провакцинованих, перейдуть на дистанційну форму навчання.

Також, як повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, умова щодо наявності 80% вакцинованого персоналу не поширюватиметься на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1-4 класи закладів загальної середньої освіти. Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм.

В Одеській області маємо наступну ситуацію, із 788 закладів освіти станом на 15:00 22 вересня 2021 року в очному форматі працюватимуть 322 ЗЗСО, з них – 173 школи територіальних громад області, 104 – в Одесі, 17 спеціальних закладів, 26 приватних, 2 заклади інших відомств.

Поділитися