12 березня 2021 р. 20:11

В Одесі відкрили муніципальну ПЛР-лабораторію

В Одесі відкрили муніципальну ПЛР-лабораторію

В Одесі на базі міської клінічної інфекційної лікарні відкрили молекулярно-діагностичну лабораторію для проведення тестів полімеразної ланцюгової реакції на COVID-19.

Про це повідомили у пресслужбі муніципалітету.

На першому етапі ПЛР-діагностика буде проводитися пацієнтам інфекційної лікарні. У лабораторії використовуються одні з кращих у світі тести для діагностики коронавірусної інфекції виробництва компанії Primer Design, яка є офіційним постачальником Міністерства охорони здоров'я Великобританії.

На даному етапі потужність лабораторії розрахована до 200 досліджень на добу. Згодом лабораторія розширить свої можливості і буде приймати біоматеріал на ПЛР-дослідження також від інших муніципальних медичних установ.

Основне обладнання для ПЛР-діагностики:
- два ампліфікатори Mic для проведення ПЛР у режимі реального часу;
- автоматична станція Myra для підготовки ПЛР-сумішей;
- автоматизована робоча станція VERSA TM 10 Nucleic Acid Purification для виділення нуклеїнових кислот.

Обладнані ізольовані боксовані кабінети, спілкування між співробітниками здійснюється по селекторному зв'язку. У лабораторії встановлено бокси біологічної безпеки високого рівня захисту, а також сучасна система припливно-витяжної вентиляції.

Сучасне роботизоване і автоматизоване обладнання дозволяє в автоматичному режимі здійснювати всі етапи аналізу з мінімальним залученням персоналу лабораторії. Завдяки цьому виключаються багато етапів роботи з інфікованим небезпечним матеріалом, що дозволяє максимально захистити персонал від зараження.

Надалі у новій лабораторії, крім досліджень на COVID-19, можна з використанням сучасних технологій діагностувати понад 500 інфекцій вірусної і бактеріальної природи.

Нагадаємо, у грудні 2020 року керівник Управління капітального будівництва Борис Панов, повідомив, що лабораторія для тестування полімеразної ланцюгової реакції, яку будують в Одеській інфекційній лікарні запрацює не раніше січня наступного року. 

На початку вересня того ж року Управління капітального будівництва Одеської міської ради оголосило тендер для вибору підрядника, який відремонтує приміщення інфекційної лікарні під лабораторію для проведення ПЛР-тестів.

Нагадаємо також, що директор департаменту охорони здоров'я Олена Якименко в ході засідання дистанційного штабу заявила, що будівництво міського лабораторного центру в Одесі буде можливо тільки після того, як Управління капітального будівництва Одеської міськради проведе всі необхідні тендери.

У липні Комісія міністерства охорони здоров'я проінспектувала будівництво міського лабораторного підрозділу для проведення ПЛР-діагностики і зробила муніципальним службам низку зауважень, через які слід було спішно доопрацювати проект.

У квітні Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що має намір звернутися до міністра охорони здоров'я Максиму Степанову з вимогою пояснити: чим керувався головний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров, направляючи департаменту охорони здоров'я міськради лист, в якому пропонується відправляти матеріали для тестування полімеразно-ланцюгової реакції на коронавірус в лабораторію Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І. Мечникова.

Поділитися