12 лютого 2021 р. 12:51

Хто першим отримає щеплення від COVID-19 в Україні

Хто першим отримає щеплення від COVID-19 в Україні

Наступного тижня в Одеській області очікують перші дози вакцини від COVID-19, щоправда вакцинувати почнуть з лікарів, які лікують від COVID-19 і самі постійно наражаються на небезпеку тяжкого перебігу хвороби. 

Тож орієнтовний початок вакцинації — лютий 2021 року. Пріоритетними групами визначено всіх, хто працює у сфері безпеки і життєдіяльності держави. У цей час використовуватимуть вакцину виробництва Pfizer/BioNTech, отриманих через глобальну ініціативу COVAX.

Міністерство охорони здоров’я України визначило і запланувало таку послідовність вакцинації від COVID-19:

  • Етап 1. Вакцинація людей із критичним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19, а також фахівців, які працюють у сфері протидії пандемії COVID-19. Планове охоплення: близько 367 000 — <1 % від загальної кількості людей в Україні.
  • Вакцинацію здійснюватимуть мобільні бригади.
  • Етап 2. Вакцинація людей із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19, а також всіх, хто надає медичні послуги. Планове охоплення: близько 2,5 мільйона — 6,1% від загальної кількості людей в Україні. Вакцинацію здійснюватимуть заклади первинної медичної допомоги і мобільні бригади.
  • Етап 3. Вакцинація людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та фахівців, які працюють у сферах підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Планове охоплення: близько 7,2 мільйона — 17,1% від загальної кількості людей в Україні. Вакцинацію здійснюватимуть заклади первинної медичної допомоги і мобільні бригади.
  • Етап 4. Вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та спеціалістів, які працюють у сферах підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Планове охоплення: близько 11 мільйонів — 26% від загальної кількості людей в Україні. Вакцинацію здійснюватимуть заклади первинної медичної допомоги і мобільні бригади.
  • Етап 5. Після реалізації 1–4 етапів і в умовах високої доступності вакцин від COVID-19 та в разі повного забезпечення ними, розпочнеться наступний, п’ятий етап. Це означатиме, що вакцинуватися зможуть дорослі (від 18 років), які не увійшли до пріоритетних груп. Кількість таких людей становитиме близько 13 мільйонів.

Загалом, під час першого етапу спершу будуть вакциновані:

  • Всі працівники мобільних бригад з вакцинації.
  • Всі медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал), які працюють в закладах охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19.
  • Всі працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19.
  • Всі працівники екстреної медичної допомоги, включно з водіями.
  • Люди, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо).
  • Працівники спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для осіб похилого віку тощо).
  • Військовослужбовці (включно зі Збройними силами України та Національною гвардією України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України.

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим, матимуть доступ до вакцин від коронавірусної хвороби в пунктах щеплень на територіях, підконтрольних уряду України.

Докладніше про всі вакцини, що використовуватимуться в Україні та про те як та коли вакцинуватимуть українців, та кому дадуть вакцину першими в статті. 

В Одеській області станом на 12 лютого зареєстровано 143 нових випадки інфекції, з яких п'ять - нові. 

Нагадаємо,  Міністерство охорони здоров'я повідомило про 155 нових випадків COVID-19, зареєстрованих в Одеській області за добу 10 лютого.

Міністерство охорони здоров'я повідомило про 12 летальних випадків COVID-19, зареєстрованих в Одеській області за добу 9 лютого. 

Міністерство охорони здоров'я повідомило про 90 нових підтверджених випадків COVID-19, зареєстрованих в Одеській області за добу 8 лютого.

Міністерство охорони здоров'я повідомило про 61 новий підтверджений випадок COVID-19, зареєстрований в Одеській області за добу 7 лютого.

Найбільша кількість підтверджених за добу 6 лютого в Україні випадків COVID-19 зареєстрована у Івано-Франківській - 454, Одеській - 212, Львівській - 202, Дніпропетровській - 198 областях та у місті Київ - 197.

Міністерство охорони здоров'я повідомило про 176 нових підтверджених випадків COVID-19, зареєстрованих в Одеській області за добу 5 лютого, летальних випадків - шість.

Нагадаємо, станом на 5 лютого кількість летальних випадків коронавірусної хвороби, зареєстрованих на Одещині з початку пандемії, зросла на дві особи та сягнула 1 тисячу 341 випадок.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусу у нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Про те, як жили українці впродовж весни, які зміни до законодавства ухвалювалися читайте у матеріалі Хроніка коронавірусу в одеському регіоні, Україні та світі.

Поділитися