21 жовтня 2021 р. 16:54

Реалізація трирічної програми громадського здоров'я у Доброславі обійдеться в понад півтора мільйони

Реалізація трирічної програми громадського здоров'я у Доброславі обійдеться в понад півтора мільйони

На позачерговій сесії Доброславської селищної ради Одеського району, що відбулася 19 жовтня, депутати затвердили «Програму розбудови системи громадського здоров`я в Доброславській селищній раді на 2021-2023 роки». Її представив начальник відділу промоції здоров`я Одеського обласного центру громадського здоров`я Святослав Лінніков, повідомила кореспондентка ІзбірКома.   

Важливий напрямок програми - серцево-судинні захворювання. Посадовець наголосив, що треба виявити групи ризику, забезпечити постійний нагляд людям з високим тиском, медичну підтримку та інші заходи. «Всі знають, що підвищений тиск – небезпечно, але що саме з цим робити і до кого йти – не знають. Хочемо розробити мапу, на якій було б все позначено», - розповів Святослав Лінніков. Також він наголосив, що інфекційні хвороби  - актуальна проблема. Крім коронавірусу, ще є десяток інфекцій, які дуже небезпечні: ВІЛ, гепатит, захворювання, що передаються статевим шляхом. Тому ще одне завдання програми – виявити приховані випадки захворювання. Заплановано тренінги, скринінгові тижні, коли мешканець може прийти до свого сімейного лікаря і за 15 хвилин після аналізу дізнатися результат. 

Також ішлося про такий важливий напрямок, як профілактика онкологічних захворювань. За словами Ліннікова, найбільш поширені  в Одеській області є рак молочної залози в жінок (третина жінок звертається до лікаря вже на 3 чи 4 стадії, найчастіше помирають хворі в працездатному віці від 42 до 50 років) і рак передміхурової залози у чоловіків

Святослав Лінніков відзначив високий рівень пологового будинку у Доброславській лікарні. Також у селищі є аптека, де реалізується соціальна програма "Доступні ліки", але є потреба у розгалуженні такої мережі. 

Окреме питання - ментальне здоров`я і необхідність надання допомоги й медичним працівникам. які, приймаючи десятки пацієнтів на день, піддаються професійному «вигорянню».
      
Директорка Доброславської лікарні Тетяна Таран повідомила, що на програму місцева влада планує виділити 1 мільйон 590 тисяч гривень – 173 тисячі гривень в 2021 році, 621 тисячу гривень – в 2022 році та 796 тисяч гривень – в 2023 році, якщо, звісно, знайдуться  кошти. По профілактиці захворюваності, інвалідності та смертності від серцево-судинних хвороб заплановані такі витрати: в 2021 році – 10 тисяч гривень, в  2022 році та 2023 роках - по 50 тисяч гривень (на закупівлю обладнання для скринінгу щодо серцево-судинних хвороб).

Керівництво громади також планує наступного року переконати всіх жителів підписати декларації з лікарями первинної медичної допомоги і організувати тижні скринінгу й експрес-діагностики. Також буде проведено відповідну інформаційну компанію. 

В рамках реалізації програми закуплять вакцини проти грипу для вразливих груп населення. А щодо найбільш поширених інфекцій (гепатит, правець, краснуха, кір, туберкульоз та ін.), то влада планує охопити вакцинацією 95% населення Доброславської громади і 90% - від коронавірусної хвороби.

Крім того, рада хоче закупити та отримати від волонтерів тест-системи та витратні матеріали на проведення діагностики на гепатит В та С. На це передбачено по 25 тисяч гривень цього року та наступного. Комунікаційна кампанія про необхідність профілактики та вчасної діагностики найбільш поширених форм онкології (білборди,  буклети, стенди, плакати, відеоролики) обійдеться бюджету у 60 тисяч - рівними частками у 2022 та 2023 роках. Подібні ж акції хочуть провести для допомоги майбутнім батькам в догляді за новонародженими, а також створити «школу батьківства». Разом з придбанням обладнання для пологового відділення на такі цілі витратять 300 тисяч гривень у 2022 році та 500 тисяч гривень – у 2023 році.

Для роботи з молодим поколінням влада виділить по 10 тисяч гривень у наступному та 2023 роках. На ці кошти будуть організовані тренінги,  а також чемпіонат з першої допомоги серед підлітків – моделювання кризових станів. Програма містить і інші напрями. 

Нагадаємо про ключові пріоритети державного бюджету-2022: медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, діджиталізація, підтримка підприємців і економіки. Наприклад на медичну галузь передбачено 193 млрд грн. Це на 31 млрд більше, ніж у цьому році. У порівнянні з 2019 роком бюджет на медицину збільшився вдвічі. Таке збільшення витрат дозволяє у 2022 році встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря буде вищою за 22,5 тисячі.    

На засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій виконкому Одеської міської ради та постійної комісії Одеської міської ради з питань планування, бюджету і фінансів були прийняти рішення щодо виділення коштів на низку заходів з протидії COVID-19. Про це повідомив офіційний сайт міста. Отже, члени комісії погодили надання дозволу на підготовку розпорядження міського голови про внесення змін до бюджету Одеської міської територіальної громади на 2021 рік (з подальшим затвердженням міською радою) про виділення додаткових коштів у загальній сумі 15 млн 193 тис. грн

Поділитися