27 жовтня 2021 р. 10:58

Проблеми з постачанням кисню спостерігаються в усіх лікарнях Одеської області

Проблеми з постачанням кисню спостерігаються в усіх лікарнях Одеської області

Пацієнти, яких терміново перевезли з Центру соціально-значущих хвороб на вулиці Миколи Міхновського, 50 в лікарню на вулиці Ядова в Одесі, пережили транспортування. 

Про це повідомила директорка Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Світлана Єсипенко під час брифінгу.

За її словами, проблема із постачанням кисню у відділення спостерігалась протягом шести тижнів, тож персонал центру користувався резервними балонами. 

Світлана Єсипенко також зазначила, що зранку 26 жовтня повідомила департамент охорони здоров'я обладміністрації, що кисня залишилося лише до 16 години, тож розпочата підготовка до переведення хворих. 

На той час постачальники вже остаточно повідомили, що кисню не привезуть. 

Коли закінчився газ, у відділенні перебували 43 пацієнти, 13 з яких були підключені до апаратів штучної вентиляції легень. Інші  були у важкому стані. Справа у тому, що відділення має статус реанімаційного, і мешканців міста та області у вкрай важкому стані шпиталізували саме туди. 

Директорка центру також зазначила, що у відділенні на Ядова завчасно зарезервували 50 ліжок на випадок форс-мажору. Крім того, в цій лікарні у резерві було 14 тон кисню,  якого хворим вистачить на тиждень. За цей час Центру нададуть 30 тон кисню задля того, щоб заповнити резервуари на Ядова.   

За словами директорки департаменту охорони здоров'я ОДА Наталії Одарій-Захар'євої, ситуація з нестачею кисню спостерігається в усіх лікарнях регіону, де встановлено відповідне обладнання. Це відбувається через зупинку двох заводів із виробництва медичного кисню в Україні. Проте ситуацію в департаменті вважають контрольованою. 

Нагадаємо, медики нарахували в Одеській області 21 новий летальний випадок COVID-19 за 25 жовтня. Всього в регіоні протягом доби захворіли 1 тисяча 477 осіб. 

Міністерство охорони здоров'я України дозволило вакцинувати дітей віком від 12 років без обмежень.

З 8 листопада передбачать можливість для видання довідки про протипоказання до вакцинації, з якою невакциновані зможуть ходити в торговельні центри в "червоних" зонах і користуватись послугами "Укрзалізниці". 

Медики нарахували в Одеській області 37 нових летальних випадків COVID-19 за добу 25 жовтня та 1 тисячу 605 нових випадків інфікування взагалі. 

Статистичні підрахунки медиків та спеціалістів департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради вказують на те, що зі 100 інфікованих у другій хвилі лише троє вакциновані, а от інші нехтували щепленням.

З 18 жовтня в "червону" зону адаптивного карантину перейшли чотири області України у зв'язку зі зростанням показників захворюваності на COVID-19.

Кабінет Міністрів України під час засідання 11 жовтня змінив правила для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епіднебезпеки. 

В Одеській області з початку жовтня відбувся різкий сплеск захворюваності коронавірусом, а для лікування хворих не вистачає лікарів.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Поділитися