14 серпня 2021 р. 17:38

В Одеському КВУ вважають недоцільними обмеження місцевої влади щодо прийому невакцинованих громадян

В Одеському КВУ вважають недоцільними обмеження місцевої влади щодо прийому невакцинованих громадян

Відмова Балтської міської ради приймати мешканців міста, які не отримали вакцини від COVID-19, або не перехворіли коронавірусом, не лише порушує конституційні права громадян, але й не має сенсу.

Таку думку висловив голова Одеської обласної організації «Комітету виборців України» Анатолій Бойко

Він зазначив, що кількість людей, які дійсно мають потребу відвідати мерію занадто мала, порівняно із кількістю населення міста, задля того, щоб ефективно сприяти боротьбі з пандемією.

«Ми розуміємо стан з розповсюдженням коронавірусу, проте проти такого рішення. Кількість тих, кому треба потрапити в будівлю міської ради невелика. Окрім того, що робити, якщо людині не можна вакцинуватися через протипоказання лікарів? Таке рішення не має сенсу. Окрім того, місцева влада сама також відповідальна за проведення вакцинації, тож якщо населення не поспішає щепитись, то в цьому є відповідальність і місцевої влади. Не заохотили, не вжили відповідних заходів», - зазначив Анатолій Бойко. 

Своє рішення міська рада аргументує рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке комісія ухвалила на позачерговому засіданні 6 липня. 

Однак, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Балтської міської ради Одеської області Едуард Рабінович повідомив кореспонденту ІзбірКома, що на права громадян таке рішення не вплине й ці міри направлені більше на прискорення процесу вакцинації:

«Ми входимо в 3 хвилю "корони" і ми бачимо рівень смертності від штаму "дельта". На даний час вакцинувалося менше 10% членів громади, що вкрай недостатньо. Всі вмовлення слабо працюють. Трошки "кнута" в такому випадку саме те, що потрібно. Ми не дочекалися рішучих дій від центральної влади й намагаємося самі. Процедура отримання довідки від сімейного лікаря дуже спрощена і відбувається по дзвінку протягом лічених хвилин. Якщо є протипоказання до щеплення, це вказується в довідці й цього достатньо. Завжди є свобода вибору, і якщо громадянин не бажає вакцинуватись, то може звернутись за допомогою цифрових інструментів. В громаді вже кілька років працює система електронної взаємодії. Це й електронний кабінет мешканця, сайт, сторінки в соціальних мережах. Ми ж будуємо "державу в смартфоні"? Крім того, є можливість поспілкуватись ззовні адмінбудівлі, погода дозволяє. Крім того, нікому ще не відмовили. Зараз попереджають "що це останній раз". "Зажимать гайки" почнемо в вересні. Поки що це більше інформаційна компанія».

Нагадаємо, в Одеській області за добу 12 серпня зафіксовано 99 нових випадків COVID-19. Наразі у 20 областях країни спостерігається зростання рівня госпіталізації. Центрі економіки охорони здоров’я KSE повідомив, що в зоні ризику перебувають Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Житомирська, Закарпатська та Хмельницька області. 

Дітей віком з 12 до 16 років почали вакцинувати в Одеській області цього тижня, втім щеплять насамперед тих, хто планує виїжджати вчитися за кордон. 

В Україні повний курс щеплень пройшли 308 тисяч працівників освітньої сфери, а в Одеській області їх 9 тисяч 606, тобто 10,2% від кількості педагогів регіону. 

Повний курс вакцинації називають ключем до захисту від усіх штамів COVID-19, включно з «Дельта», а найвищий рівень захисту досягається після останньої дози вакцини.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Поділитися