13 квітня 2021 р. 14:17

Одеський апеляційний суд зменшив кількість відкритих засідань через коронавірус

Одеський апеляційний суд зменшив кількість відкритих засідань через коронавірус

Одеський апеляційний суд з 12 квітня і на період встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 на території Одеської області заборонив вхід у приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань, в тому числі з підвищеною температурою; без вдягнутих засобів індивідуального захисту (масках або респіраторах).

Про це повідомили у пресслужбі суду. 

Також в суді вирішили обмежити доступ до зали судового засідання під час розгляду справи осіб, які не є учасниками проваджень із дотриманням принципу публічності судових процесів.

Окрім того, вирішено зменшити кількість судових засідань у справах, що проводяться у відкритих судових засіданнях за участю учасників судового процесу шляхом:

  • проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів або в приміщенні відповідного суду за заявою учасника справи у порядку, передбаченому відповідними процесуальними кодексами;
  • розгляду справ у порядку письмового провадження без учасників справи та осіб, які не залучалися до участі у справі судом першої інстанції, за наявності відомостей про їх повідомлення про дату, час і місце судового засідання, за відсутності заяв про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

За наявності заяви учасника судового провадження про розгляд справи в його присутності, забезпечення такого розгляду здійснюється, виходячи з терміновості справи, із дотриманням балансу між правом осіб на безпечне для життя і здоров‘я довкілля та правом доступу до правосуддя.

Самостійне пересування відвідувачів суду та учасників проваджень по суду обмежується. Відвідувачі суду та учасники судових проваджень для пересування на території будівлі суду звертатимуться до судових розпорядників, які забезпечуватимуть реалізацію їх прав з дотриманням режиму роботи в умовах карантину.

Одночасне перебування відвідувачів суду у приміщеннях суду допускається тепер з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі залу.

Допуск відвідувачів суду до канцелярії суду, що розташована на першому поверсі, для подачі документів та приміщення режимно-секретного відділу, що розташований на другому поверсі, забезпечуватиметься з дотриманням встановлених санітарних норм, в тому числі в респіраторі або захисній масці з дотриманням принципів соціального дистанціювання (2 м).

Учасникам судових проваджень рекомендовано ознайомлюватися з матеріалами справи з дотриманням встановлених карантинних заходів; документи (апеляційні скарги, заяви, клопотання, скарги, пояснення тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або будь-якими іншими дистанційними засобами зв‘язку; утриматися від відвідування приміщення суду, особливо за наявності ознак захворювання.

Нагадаємо, Державне підприємство "Інформаційні судові системи" має велику кредиторську заборгованість та опинилося на грані банкрутства, через що в судів може виникнути проблема із сповіщенням учасників процесу.

 У грудні минулого року п'ять судів Одеської області припинили відправлення поштової кореспонденції через брак коштів та борги перед «Укрпоштою», суд пропонує сторонам використовувати інші способи отримання інформації.

Також п'ятий апеляційний адміністративний суд в Одесі з 26 жовтня повністю припинив відправку поштової кореспонденції через заборгованість перед «Укрпоштою» та брак фінансування.

Міністерство охорони здоров'я зафіксувало 795 випадків захворювання на COVID-19 на Одещині за добу 11 квітня, а також 19 летальних випадків.

Поділитися