14 січня 2021 р. 18:49

Одеська область в антилідерах за кількістю журналістів, померлих через COVID-19

Одеська область в антилідерах за кількістю журналістів, померлих через COVID-19

Четверо журналістів з Одеської області померли від COVID-19 з початку пандемії і це найбільша кількість працівників засобів масової інформації в Україні. 

Про це повідомили у Національній спілці журналістів України.

Одним з перших  серед працівників ЗМІ в Україні від коронавірусу помер телеінженер Суспільного мовлення з Рівного Микола Теремок. Його життя перервалося у травні 2020 року. Наразі відомо, що найбільші втрати від COVID19 – серед журналістської спільноти Запорізької та Одеської областей.

Так, померли від ускладнень COVID-19 в Одеській області:

  • Федір Крецу (40 років), колишній редактор Одеського обласного радіо,
  • Богдан Сушинський - письменник, член НСЖУ,

  • Людмила Чекова - тележурналістка і ведуча, працювала на «7 каналі»,

  • Іван Череватенко - фотокореспондент, ветеран журналістики.

Від початку епідемії понад 600 журналістів із 59 різних країн світу померли від COVID-19. Такі дані оприлюднила неурядова організація «Кампанія Прес-Емблеми» (Женева) (Press Emblem Campaign – PEC), інформує Європейська Федерація Журналістів. В Україні, за даними Національної спілки журналістів України, від коронавірусу померло 14 журналістів, переважно пенсійного віку.

Серед європейських країн найбільші показники смертності в Італії – 40 підтверджених жертв за рік. 17 померлих у Туреччині, 13 у Великобританії, 8 у Росії, 6 в Іспанії та 5 у Франції. Переважна частина колег були журналістами-фрілансерами та фотографами. PEC також зафіксували щонайменше по одній смерті в Австрії, Азербайджані, Бельгії, Болгарії, Німеччині та Швейцарії.

Однією із останніх жертв пандемії стала відома італійська журналістка Лівія Джустолісі, яка була «двигуном» історичної премії «Franco Giustolisi Justice and Freedom» у сфері журналістських розслідувань. 

Нагадаємо, у грудні з різних обставин померли відомі в Одесі та Україні люди: 

  • Геннадій Кернес, що виграв вибори міського голови в Харкові помер від ускладнень, викликаних COVID-19, яким він хворів з вересня. 
  • Виконавчий комітет Подільської міської ради повідомив про смерть колишнього першого заступника міського голови Володимира Таранчука.
  • Лідер партії «Союз Анархістів України» в Одесі, бізнесмен та колишній радник міського голови Одеси Вадим Чорний помер від інфекції коронавірусу. 
  • Оперна співачка, педагогиня, професорка та завідувачка кафедри сольного співу Одеської національної музичної академії Галина Поліванова померла у віці 91 рік. 
Поділитися