11 листопада 2021 р. 13:55

Медиків одеської поліклініки підозрюють у торгівлі підробленими COVID-сертифікатами

Медиків одеської поліклініки підозрюють у торгівлі підробленими COVID-сертифікатами

Видачею фальсифікованих документів, що підтверджують щеплення від коронавірусу, займалися лікарка та медична сестра однієї з місцевих поліклінік.

Як повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції в Одеській області, допомагав жінкам знайомий, який виконував роль посередника між ними та клієнтами. 

Встановлено, що чоловік підшукував людей, які не бажають вакцинуватися, але готові платити гроші за підробку статусу вакцинованих. Дані громадян він передавав знайомим медпрацівникам, і ті вносили до електронного реєстру відомості про нібито проведене щеплення від COVID-19 особам, яких в очі не бачили. Сертифікат згодом можна було згенерувати у застосунку «ДІЯ» або отримати від посередника. Коштувало противникам вакцинації проведення такої оборудки дві тисячі гривень.

За місцями мешкання та роботи спільників були проведені санкціоновані Суворовським районним судом міста Одеси обшуки, в ході яких вилучені мобільні телефони з переписками із клієнтами, банківські картки, на які надходили від них кошти за неправомірні дії, оргтехніка та медична документація із записами про псевдовакцинацію, в тому числі підробні сертифікати, та інші речові докази протиправної діяльності.

Заходи проводили співробітники Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області ДКП НПУ спільно зі слідчими відділу поліції № 3 Одеського районного управління поліції № 1 та СБУ під процесуальним керівництвом Суворовської окружної прокуратури у співпраці з Мінцифрою.

Наразі в рамках провадження, розпочатого за ч.2 ст.354 (Підкуп працівника підприємства, установи чи організації) Кримінального кодексу України, з’ясовується повне коло осіб, які причетні до даного правопорушення.

Зазначимо: чинним законодавством встановлена відповідальність як для тих, хто вносить завідомо неправдиві відомості до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень, так і для тих, хто користується завідомо підробленими документами.

Поділитися