14 липня 2021 р. 08:59

Хто з нардепів-одеситів не підтримав легалізацію медичного канабісу

Хто з нардепів-одеситів не підтримав легалізацію медичного канабісу

Верховна Рада України під час засідання 13 липня відправила на доопрацювання законопроєкт №5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності», авторами якого стали понад 80 народних депутатів від різних фракцій.

Як зазначається в переліку авторів серед них були й народні депутати обрані відстоювати інтереси мешканців Одеського регіону:

  • Ігор Васильковський.
  • Іван Шинкаренко.
  • Олександр Ткаченко.
  • Олег Колєв.
  • Олександр Горенюк.

Також серед спів авторів законопроєкту є колишня заступниця голови Одеської обласної адміністрації Соломія Бобровська, яка після відставки Міхєїла Саакашвілі тимчасово очолювала ОДА. 

Врешті-решт нардепи-одесити проголосували так:

  • Ігор ВасильковськийОлександр Горенюк, Олександр Ткаченко, Олексій Леонов, Олег Колєв, Андрій Костін, Іван Шинкаренко («Слуга народу»), проголосували «за». 
  • Артем Дмитрук («Слуга народу») - проти.
  • Степан Чернявський («Слуга народу»),  Антон Кіссе («За майбутнє») - утрималися.
  • Сергій Колебошин, Юлія Діденко («Слуга народу»), Анатолій Урбанський («За майбутнє»)  - не голосували. 
  • Микола Скорик («Опозиційна платформа — За життя»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») - відсутні.

Законопроєкт у першому читанні «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності» підтримали лише 184 народних депутати.

Документом пропонується дозволити в Україні вирощування та обіг сортів конопель з допустимою кількістю тетрагідроканабінолу – фітоканабіноїду, що має психоактивний вплив на людину за умови його регулярного вживання у високій концентрації.

У разі ухвалення законопроєкту, ліки на основі канабісу будуть продаватися за електронним рецептом, виданим лікарем, в аптекарських закладах, що матимуть відповідну ліцензію. В разі видачі рецепту без належних умов, лікар нестиме кримінальну відповідальність. Контролювати обіг таких препаратів буде спеціальний уповноважений орган, який визначається Кабінетом міністрів.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Кабінет Міністрів України розширив перелік дозволених препаратів, тож деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У жовтні 2020 року президент України Володимир Зеленський оголосив наступні запитання, на які мають відповісти громадяни в межах загальнонаціонального опитування 25 жовтня. Одним з питань було «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?».

Поділитися