29 грудня 2021 р. 08:52

Головні факти про штам коронавіруса Омікрон

Головні факти про штам коронавіруса Омікрон

Новий варіант коронавірусної інфекції Омікрон, який вперше виявили в Південній Африці, у 70 разів заразніший за штам Дельта.

При цьому вірус має цілу низку відмінностей: він активніше розмножується в бронхах людини, але менш небезпечний для легенів.

Найбільше побоювання у вчених викликає те, що південноафриканський варіант COVID-19 Омікрон здатний обходити захист від вакцин і, на відміну від Дельти, частіше заражати молодих людей.

Всесвітня організація охорони здоров'я дізналася про новий варіант коронавірусу 24 листопада від влади Південної Африки, де на той час уже протягом двох з лишком тижнів спостерігалося впевнене зростання захворюваності на COVID-19.

В той же день ВООЗ взяла під посилене спостереження варіант B.1.1.529, а ще через два дні, 26 листопада, офіційно класифікувала його як побоювання.

Розшифровка геному вірусу допомогла встановити, що перші випадки захворювання, спричинені новим варіантом, було діагностовано у ПАР ще 9 листопада. Тобто приблизно тоді, коли в країні почалася нова, четверта за рахунком хвиля інфекції.

Між тим, за даними Міністерства охорони здоров'я в Одеській області зафіксовано 642 нових випадки інфікування та 16 нових летальних випадки. 

5 тисяч 454 нові випадки COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 29 грудня 2021 року. Зокрема, захворіли 353 дитини та 98 медпрацівників

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я в своєму щоденному звіті про поширення та профілактику COVID-19 повідомило, що медики зафіксували 189 нових випадків інфікування за добу 27 грудня та три летальних випадки.

Зазначимо в Україні планується налагодити виробництво вакцини від коронавірусу CoronaVac. Першу лінію виробництва планується запустити з лютого 2022 року.

Раніше Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пояснив різницю між бустерною та додатковою дозами антиковідної вакцини.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я не збирається посилювати карантин на новорічні та різдвяні свята через штам "Омікрон", але все буде залежати від епідемічної ситуації у країні та світі.

Штам Omicron було виявлено вночі 18 грудня в Центрі громадського здоров’я України. У МОЗ зазначили, що особа, яка виявилась інфікованою цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на COVID-19.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці. 

Поділитися