30 серпня 2021 р. 17:36

Департамент охорони здоров'я перевірить повідомлення про торгівлю COVID-19-сертифікатами в Одесі

Департамент охорони здоров'я перевірить повідомлення про торгівлю COVID-19-сертифікатами в Одесі

Департамент охорони здоров'я Одеської міської ради почав перевірку повідомлень про продаж сертифікатів про проходження вакцинації в Одесі. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор департаменту Левон Нікогосян.

"Наразі звертаюся до тих, хто чогось хоче купити такий документ. По-перше, технічно зробити це дуже складно. І по-друге. Навіщо купувати сертифікат, якщо сама вакцинація - безкоштовна. Зараз в Україні є в наявності чотири препарати: Coronavac, AstraZeneca, Pfizer і Moderna. Ви впевнені, що логічно платити гроші за те, що можна зробити безкоштовно?", - написав він. 

В повідомленні, що розповсюдили соцмережі і ЗМІ, зокрема, стверджується, що вартість сертифікату коливається від 500 гривень до 150-100 доларів США. Нібито таку схему використовує лікар однієї з міських поліклінік. Начебто цей медик бере по 500 гривень, а його клієнтами є ті, хто не довіряє ковідним щепленням, проте побоюються звільнення за відмову від вакцинації. Ще одним джерелом продажу сертифікатів, як сказано у вищезгаданому повідомленні, є сфера туризму, працівники якої зводять клієнтів з "потрібними" лікарями. Тоді сертифікат вже дорожчий, а розплачуватись за нього вже треба в доларах.

Нагадаємо, кількість випадків COVID-19 в Одеській області у неділю 29 серпня сягнула 49, а летальних випадків не зареєстровано взагалі. 

Кількість випадків захворювання на COVID-19 серед персоналу та дітей в дитячому таборі "Молода гвардія" в Одесі зросла до 81 особи.

За добу 26 серпня в Україні проти COVID-19 було щеплено 173 тисячі 435 осіб, з яких вакциновано першою дозою - 55 тисяч 908 осіб, а завершили вакцинацію (отримали дві дози) - 117 тисяч 527 осіб.

Найшвидші темпи вакцинації демонструє Київ, де вакциновано 25,27% населення, а Одеська область посідає одне з останніх місць. Гірше лише у Рівненській - 9,74% населення, Івано-Франківській - 8,96%, Волинській - 8,92%, Донецькій та Луганській областях - 4,63% та 4% відповідно.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Поділитися