22 жовтня 2021 р. 19:12

Близько 90 відсотків медпрацівників Одеси щеплені від COVID-19

Близько 90 відсотків медпрацівників Одеси щеплені від COVID-19

На сьогодні вакцинацію від COVID-19 пройшли 9,2 тисяч співробітників міських медичних закладів Одеси, що становить близько 90 відсотків від усіх медпрацівників міських медзакладів, включаючи лікарів, середній і молодший медичний персонал.

Про це повідомив директор департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради. 

Вакцинація колективів міських медзакладів Одеси розпочалася в лютому нинішнього року і проводилася переважно мобільними бригадами. Медики щодня стикаються з великою кількістю людей, а також мають підвищений ризик контакту з хворими COVID-19, тому з перших днів вакцинації робили щеплення в пріоритетному порядку.

За даними на 18 жовтня 2021 року, всього в Одесі зроблені 454 тисячі 797 щеплень від COVID-19. Серед всіх вакцинованих від COVID-19 в Одесі ускладнення наразі не зареєстровані.

Після введення вакцини можуть спостерігатися місцеві реакції (почервоніння, ущільнення, болючість у місці уколу), а також нетривале підвищення температури до 37-38,5 градусів, що не виходить за межі допустимих реакцій на введення вакцини, зазначених в інструкції до препарату. Такі поствакцинальні реакції є нормою при формуванні імунної відповіді і не мають ніяких довгострокових негативних наслідків для здоров'я.

Враховуючи стрімке зростання захворюваності COVID-19, вкрай важливо забезпечити максимальне охоплення вакцинацією. Це дозволить ефективно протистояти поширенню інфекції, знизить навантаження на лікарні, збереже життя і здоров'я багатьох одеситів. Серед усіх захворілих на COVID-19 близько 97% становлять нещеплені пацієнти.

Також для запобігання поширенню COVID-19, з урахуванням перебування Одеси в «червоній» карантинній зоні, слід обов'язково носити захисні маски в громадських місцях - транспорті, супермаркетах та ін.

Для вакцинованих від COVID-19 карантинні обмеження значно пом'якшуються.

Нагадаємо, Міністерство освіти та науки України рекомендувало запровадити дистанційне навчання з 25 жовтня до 15 листопада закладам фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти всіх форм власності та сфер управління.

Статистичні підрахунки медиків та спеціалістів департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради вказують на те, що зі 100 інфікованих у другій хвилі лише троє вакциновані, а от інші нехтували щепленням.

17 жовтня в регіоні зареєстрували 1 тисячу 367 нових випадків COVID-19. 

Зазначимо, що Одещина посідала перше місце за кількістю випадків коронавірусної хвороби 16 жовтня, а також 15 жовтня.

З 18 жовтня в "червону" зону адаптивного карантину переходять чотири області України у зв'язку зі зростанням показників захворюваності на COVID-19.

Раніше Одещина вибула з п'ятірки регіонів-лідерів за кількістю випадків COVID-19 за добу.

Кабінет Міністрів України під час засідання 11 жовтня змінив правила для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епіднебезпеки. 

В Одеській області з початку жовтня відбувся різкий сплеск захворюваності коронавірусом, а для лікування хворих не вистачає лікарів.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Поділитися