07 травня 2020 р. 15:59

В Одеській області 11 порушників правил карантину заплатять по 17 тисяч гривень штрафу

В Одеській області 11 порушників правил карантину заплатять по 17 тисяч гривень штрафу

Одеські суди оштрафували 11 порушників правил карантину загалом на 187 тисяч гривень, при цьому ще десятьох жителів області, які порушили встановлені правила, судді вирішили не залучати до відповідальності.  

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на постанови одеських судів, опубліковані в Єдиному реєстрі судових рішень.

Так, по 17 тис. грн штрафу заплатять троє людей, які, прибувши з-за кордону і знаючи про введення карантину, залишили місце самоізоляції: двоє з них - жителі Овідіопольського району, один - Тарутинського району Одеської області.

У постанові Тарутинського райсуду зазначено, що таке покарання суддя визначив для того, щоб запобігти вчиненню в подальшому аналогічних правопорушень.

З метою виховання поваги до правил співжиття, а також для запобігання вчиненню нових правопорушень Овідіопольський райсуд прийняв рішення оштрафувати продавця кави з каво-машини.

Цей же суд оштрафував на 17 тис. грн підприємницю, яка продавала товар, який не належить до продуктів харчування. 

Штраф на продавчиню побутових товарів наклав і Березівський районний суд. Тепер за те, що торгувала штучними квітами, запальничками, клеєм, туалетним папером, вологими серветками і батарейками, жінка заплатить до бюджету 17 тис. грн.

Також оштрафували двох підприємців-продавців будівельних матеріалів. Один з них пояснив , що роздрібну торгівлю не проводив, але перебував у приміщенні магазину, оскільки цього дня здійснював адресні доставки організаціям, а правила карантину не порушував. Однак після свідчень свідків - матері обвинуваченого і вантажника магазину - суддя Арцизького райсуду прийшов до висновку, що порушник намагається уникнути відповідальності за скоєне.

Другий же обвинувачений свою провину визнав, але суддя Ізмаїльського міськрайонного суду також прийняв рішення накласти на нього 17 тис. грн штрафу.

Двох майстрів-перукарів, які надавали послуги в салоні, суд також визнав винними в порушенні правил карантину. Один з майстрів до суду не прийшов і пояснень не надав. Інша розповіла, що обслуговувала тільки працівників салону. Однак дві дружки повідомили, що їм зробили стрижку в салоні, при цьому вони працюють зовсім в іншій установі.

Крім того, виплатити штраф суддя Березівського райсуду зобов'язав водія маршрутного таксі, який перевозив більше 10 пасажирів на міському маршруті.

Примітно, що інші суди хоч і визнавали водіїв маршруток винними в аналогічному порушенні, але від відповідальності їх звільняли.

За даними Державної судової адміністрації, станом на 7 травня 2020 року, в Одеській області правоохоронці направили до судів 319 адміністративних протоколів про порушення статті 44-3 "Порушення правил щодо карантину людей" Кодексу України про адміністративні правопорушення. 29 протоколів, більша частина з яких не була належно оформлена, повернули до правоохоронців.

Загалом суди Одещини розглянули 72 справи, наклали 11 адмінстягнень, а 218 справ залишаються на розгляді.

Загалом суди Одеської області не оштрафували 10 порушників. Свої рішення судді пояснювали тим, що вчинки людей не завдали шкоди суспільним інтересам, або вказували на малозначність вчиненого правопорушення.

Нагадаємо, раніше недотримання обмежувальних заходів підприємством на вулиці Балківській зафіксували співробітники Хаджибеївського відділення поліції.

Нагадаємо також, що нехтуючи обмежувальними заходами, власник комп’ютерного клубу не припинив свою діяльність та продовжив приймати відвідувачів. 

Поділитися