05 травня 2020 р. 19:13

В одеській "інфекціонці" проведуть клінічні випробування дорогого препарату для лікування пацієнтів з коронавірусом

В одеській "інфекціонці" проведуть клінічні випробування дорогого препарату для лікування пацієнтів з коронавірусом

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав наказ "Про проведення клінічного випробування лікарського засобу, призначеного для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Відповідний документ опублікований на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Своїм наказом Степанов дозволив провести клінічне випробування лікарського засобу, призначеного для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію коронавірусної хвороби (COVID-19), а саме препарату "Біовен".

У додатку до наказу вказано, що буде проводитися відкрите багатоцентрове рандомізоване дослідження з оцінки ефективності препарату "Біовен", виробництва ТОВ "Біофарма Плазма", в комплексній терапії пацієнтів з пневмонією, що викликана
коронавірусною інфекцією COVID-19/SARS-CoV-2. Заявником та спонсором дослідження виступає компанія-виробник препарату.

Дослідження проводитиметься на базі п'яти медзакладів країни, серед яких Одеська міська інфекційна лікарня. Відповідальним дослідником в Одесі Степанов призначив головну лікарку одеської "інфекціонки" Світлану Лаврюкову.

ТОВ "Біофарма плаза" зареєстроване у 2013 році. Компанія займається виробництвом фармацевтичних продуктів, оптовою та розничною реалізацією фармацевтичних товарів, а також дослідженнями й експериментальними розробками у сфері інших природничих і технічних наук. Юридична адреса ТОВ - Біла Церква Київської області. 

Кінцевим бенефіціаром компанії є Костянтин Єфименко. А засновники - НІОБЕРА ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД, зареєстрована на Кіпрі, який входить то так званих "офшорних" країні, та ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Індент", зареєстрований у Києві.

Скрін: youcontrol.com.ua

Варто зазначити, що препарат "Біовен", дію якого збираються дослідити для лікування хворих з коронавірусом, коштує недешево. За даними спеціалізованих сайтів, його ціна сягає від 1 тис. 288 грн  за флакон об'ємом 25 мл до 8 тис. 333 грн за флакон у 100 мл.

Скрін: liki24.com

Додамо, що препарат вже використовувався для лікування в одеській інфекційномій лікарні. Пацієнт Шахін Асадов тоді розповів на своїй сторінці у Facebook, що йому призначили цей препарат і "Біовен" довелося купувати за власні гроші. За кожен флакон об'ємом 50 мл він заплатив понад 8 тисяч гривень, а загалом йому довелося купити три флакони. 

Довідка. 1 мл препарату містить імунологічно активної білкової фракції імуноглобуліну G 0,05 г. 

Препарат є імунологічно активною білковою фракцією (IgG), яка виділена з плазми крові людини, очищена та концентрована методом фракціонування етиловим спиртом.

Діючим компонентом препарату є антитіла, що володіють специфічною активністю проти різних збудників захворювань – вірусів і бактерій, у тому числі гепатиту А і В, герпесу, вітряної віспи, грипу, кору, паротиту, поліомієліту, краснухи, коклюшу, стафілокока, кишкової палички, пневмокока. Також володіє неспецифічною активністю – підвищує резистентність організму.

У якості замісної терапії препарат призначається при синдромах первинного імунодефіциту, синдромах вторинного імунодифіциту, в імуномодулюючій терапії. 

Поділитися