08 травня 2020 р. 19:23

У колоніях Одеської області продовжують знаходити порушення протиепідемічного режиму

У колоніях Одеської області продовжують знаходити порушення протиепідемічного режиму

Спеціаліст Відділу регіонального представництва в південних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Малиш та представник Уповноваженого Верховної Ради України в Одеській області Яна Кузьміна перевірили, як працює в умовах пандемії державна установа Одеська виправна колонія (№14)» та медична частина №14 філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Одеській області.

Як повідомили у пресслужбі уповноваженого з прав людини при Верховній Раді України, монітори вивчали стан забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Під час візиту члени моніторингової групи з’ясували, що на виконання нормативно-правових актів та розпорядчих документів, в установі розроблений та реалізується комплекс протиепідемічних заходів, покликаних перешкодити потраплянню на територію установи коронавірусної хвороби та інфікування персоналу й утримуваних осіб.

Разом з тим, члени моніторингової групи виявили ряд порушень, які підвищують небезпеку поширення інфекції. Зокрема, засудженим, які утримуються в приміщеннях дисциплінарного ізолятора, приміщенні камерного типу та дільниці посиленого контролю, на час проведення прогулянок не видають гумових рукавичок, що фактично виключає можливість користування спортінвентарем. Зважаючи на те, що після кожної прогулянки не проводиться дезінфекція спортінвентарю та прогулянкових двориків, існує загроза поширення хвороби.

Проведення загальних заходів у дільницях ресоціалізації, зокрема ранкових та вечірніх перевірок, проводиться з порушенням вимог щодо соціального дистанціювання.

Персонал установи забезпечений масками і рукавичками із розрахунку на шість днів. Придбання засобів індивідуального захисту проводиться регулярно за рахунок спеціального фонду установи.

Медична частина установи в цілому готова до прийому осіб з підозрою на захворювання COVID-19. У разі необхідності вивезення засуджених до закладів охорони здоров’я МОЗ України, затверджений клінічний маршрут пацієнта. У штаті  медичної частини наявний лікар-інфекціоніст. Медична частина оснащена рентгенівським апаратом для проведення обзорного дослідження легенів. Новоприбулі засуджені поміщуються до відділення дільниці карантину, діагностики і розподілу на 14 діб.

Проте, під час візиту з’ясовано, що приміщення для розміщення осіб з підозрою або захворюванням на коронавірусну інфекцію COVID-19 розраховане на одночасне перебування лише 2 осіб. У разі масового спалаху захворювання і появи більшої кількості хворих заплановано перепрофілювання приміщень для хворих на туберкульоз. Наразі хворі на відкриту форму туберкульозу в установі відсутні, проте це приміщення розраховане лише на 8 ліжко-місць.

Персонал установи та медичні працівники не забезпечені захисними окулярами. Також в установі відсутні швидкі тести на SARS-CoV-2 та грип.

Не вирішено питання утилізації засобів індивідуального захисту засуджених, персоналу та відвідувачів. Наразі проводиться лише збір використаних ЗІЗ.

Персонал установи здебільшого дотримується карантинних заходів. Проте, під час візиту виявлено поодинокі випадки порушення персоналом рекомендацій щодо профілактики захворювання на COVID-19. Зокрема, персонал уникає носіння рукавичок за межами гуртожитків та дільниць, в яких перебувають засуджені.

Порушується право засуджених на контакти із зовнішнім світом. Зокрема, не вирішено питання доступу засуджених до мережі Інтернет. Для компенсації скасованих наказом начальника установи побачень, засуджені мають змогу лише здійснювати відеодзвінки.

Нагадаємо, спеціаліст Відділу регіонального представництва в південних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Малиш та представник Уповноваженого Верховної Ради України в Одеській області Яна Кузьміна перевірили, як працюють в умовах пандемії державна установа «Чорноморська виправна колонія (№ 74)» та медична частина №74 філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».

Раніше начальник Відділу регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Яна Кузьміна перевірили, як дотримуються протиепідемічні заходи та права в’язнів в умовах карантину в ДУ «Одеський слідчий ізолятор».

На початку 2020 року в Одеський СІЗО без попередження прибув міністр юстиції України, який вирішив перевірити умови утримання ув'язнених.  

Поділитися