24 квітня 2020 р. 15:55

ПЛР-тести на коронавірус в Одесі планують робити в п'яти лабораторіях

ПЛР-тести на коронавірус в Одесі планують робити в п'яти лабораторіях

На даний час більшість ПЛР-тестів на коронавірус проводиться у вірусологічній лабораторії ДУ "Одеський лабораторний центр МОЗ України", частину тестів проводить вірусологічна лабораторія «Український науково-дослідний протичумний інститут Міністерства охорони здоров'я України ім. І.І. Мечникова», проте готується до відкриття ще одна лабораторія, яка буде розташована безпосередньо на території Одеської міської інфекційної лікарні.

На даний час щоденно в Одеській області досліджують 200-300 тестів на коронавірус методом ПЛР.

Як розповілі у пресслужбі Одеської міськради, на даний час  Український науково-дослідний протичумний інститут МОЗ ім. І.І. Мечникова знаходиться в процесі реорганізації. Тести тут почали проводити з 13 квітня, спочатку робили тільки тим, хто перебуває на обсервації, а зараз сюди також надходять біоматеріали, взяті у пацієнтів медзакладів Одеси і Подольська.

У протичумному інституті проводять тестування на коронавірус методом ПЛР. Фото: Одеська міськрада

За словами міського голови Одеси Геннадія Труханова, лабораторія в протичумному інституті не укомплектована, не забезпечена безпека співробітників і він тільки нещодавно дізнався, що лабораторія робить ПЛР-тести. 

"Наприклад, згідно з поданою заявкою інституту, необхідно провести налагодження системи вентиляції в приміщеннях заразної зони лабораторії", - цитує мера пресслужба міськради.

Проте головний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров сьогодні, 24 квітня, під час брифінгу розповів, що і обласна, і міська влада знали про те, що лабораторію планують залучати до тестування на коронавірус методом ПЛР. За його словами, понад місяць тому на Одещину приїздила комісія у складі вірусологів, які визначали основні бази для досліджень, де в Одесі буде проводитися тестування на коронавірусну інфекцію. Лабораторія протичумного інституту була визнана готовою до цього як технічно, так і за підготовкою спеціалістів.

Якість проведення тестів у лабораторії протичумного інституту знайшла підвердження в Одеському лабораторному центрі МОЗ.

Що стосується майбутньої лабораторії на базі Одеської міської інфекційної лікарні, то її планують розгорнути у виділених приміщеннях лабораторного відділення. На даний час, за даними пресслужби мерії, ведеться капітальний ремонт у приміщеннях. 

В Одеській інфекційній лікарні готують приміщення для розміщення лабораторії. Фото: Одеська міськрада

"Для лабораторії буде закуплено обладнання та витратні матеріали для проведення ПЛР-діагностики на загальну суму 2,1 млн гривень за кошти міського бюджету. Наразі міською інфекційною лікарнею проводиться робота з укладання договорів на поставку обладнання та реактивів для ПЛР", - заявили у пресслужбі.

Також, за словами виконуючої обов'язки директорки департаменту охорони здоров'я Наталії Одарій Захар'євої, якщо стоятиме питання про поголовне тестування на коронавірус методом ПЛР жителів всієї області, то до досліджень залучатимуть лабораторію Одеської обласної лікарні та лабораторію клініки медичного університету. На даний час повністю відпрацьовують матеріали, взяті у хворих з пневмоніями, ГРВІ та контактних осіб. Проте для проведення тестувань всім жителям регіону необхідно буде закупити достатню кількість матеріалів для діагностики.

Нагадаємо, кількість хворих на коронавірусну інфекцію в Одеській області станом на 24 квітня зросла до 169 осіб.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусу у нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Поділитися