23 квітня 2020 р. 11:16

Одеські медзаклади отримали від Нацслужби здоров'я понад 68 мільойнів

Одеські медзаклади отримали від Нацслужби здоров'я понад 68 мільойнів

Протягом 10-17 квітня всі медичні заклади Одеси, які надають спеціалізовану медичну допомогу за Програмою медичних гарантій, отримали аванс від Національної служби здоров'я України (НСЗУ) на загальну суму у понад 68,5 мільйона гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської міськради.

Зокрема, на рахунки восьми міських лікарень надійшло понад 41,8 млн грн, у п'ять пологових будинків - понад 13,02 млн грн, у чотири консультативно-діагностині центри - понад 7,1 млн грн, у три спеціалізовані заклади майже 1,8 млн грн. Понад 4,6 млн грн були направлені у центри первинної допомоги, які також надають і вторинну допомогу, - 4 644,3 тис. грн, в тому числі 3,5 млн у сім міських поліклінік, майже мільйон у студентську поліклініку та 95,5 тис. грн у три центри первинної медико-санітарної допомоги - 95,5 тис. грн.

Отримані від НСЗУ кошти медичні заклади можуть використовувати відповідно до затверджених фінансових планів на оплату заробітної плати з нарахуваннями, продуктів харчування (для стаціонарного лікування), придбання медичних виробів, витратних матеріалів і лікарських засобів, передбачених Національним переліком основних лікарських засобів тощо.

Це - перша виплата в перший місяць від старту Програми медичних гарантій.

За графіком надходження коштів, відповідно до укладених договорів, заклади отримуватимуть авансовий платіж у першій декаді кожного місяця:

• 90% авансу за пакети медичних послуг, де передбачається оплата за глобальним бюджетом;

• 50% від орієнтованої розрахункової оплати за надання наступних пріоритетних послуг: інфарктів, інсультів, допомога при пологах та неонатальна допомога.

В перших числах наступного місяця буде сформований звіт за попередній місяць і заклад отримає на підставі звіту неоплачену авансом решту коштів за глобальним бюджетом та за надання пріоритетних послуг. Крім того, буде отримана оплата по факту надання таких пріоритетних послуг, як інструментальні дослідження на раннє виявлення раку.

Довідка. Глобальний бюджет — це спосіб оплати стаціонарної допомоги, при якому внаслідок переговорів заклад охорони здоров’я отримує від фінансуючої сторони (НСЗУ) під узгоджений обсяг медичних послуг, відповідно до стандартів їх якості, фіксований річний бюджет, розмір якого не залежить від ресурсних показників та потужності медичного закладу.

В умовах поширення коронавірусної хвороби Уряд удосконалив механізм оплати за надані медичні послуги, пов’язані з проведенням хірургічних операцій дорослим та дітям у стаціонарних умовах і стаціонарною допомогою без проведення хірургічних операцій за програмою медичних гарантій. Відповідні зміни внесені до постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. №410 "Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій".

Таким чином, протягом другого кварталу поточного року медичні заклади, які надають медичні послуги за пакетами №3 "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" і №4 "Стаціонарна допомога дорослим/дітям без проведення хірургічних операцій", отримуватимуть 100% глобального бюджету замість комбінованої оплати, як передбачалося раніше.

Така зміна пов’язана з відтермінуванням на третій квартал обов’язку ведення електронних медичних записів щодо вищевказаних медичних послуг. Тобто на період з 1 квітня по 30 червня запроваджується спрощена процедура ведення електронних медичних записів для закладів, які надають медичні послуги за пакетами "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" і "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій".

Однак з 1 квітня 2020 року обов’язковими залишаються ведення медичних записів, що пов’язані із захворюваннями органів дихання, інфекційними захворюваннями, зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також летальних випадків. Адже внесення цих медзаписів до електронної системи охорони здоров’я є критично важливим для відстеження ситуації з пандемією.

Рішення Уряду спрямоване на доступність та якість медичних послуг для пацієнтів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року в мерії заявили, що успішно пройшли перший етап медичної реформи.

ІзбірКом розповідав, чого слід чекати одеситам у новому етапі медичної реформи.

Поділитися