24 квітня 2020 р. 10:52

Міська влада, поліція та лікарі в Татарбунарах закликають обмежити особисті контакти під час поминальних днів

Міська влада, поліція та лікарі в Татарбунарах закликають обмежити особисті контакти під час поминальних днів

За інформацією Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари, міська влада, поліцейські та лікарі закликають обмежити особисті контакти під час поминальних днів у зв’язку зі значними ризиками зараження COVID-19.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації  ВГО «Комітет виборців України», керівник офісу та член штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Леонід Семененко в традиційному дайджесті надав оперативну інформацію від різних служб про ситуацію в громаді щодо ситуації з коронавірусом станом на ранок 23 квітня.

В.о. генерального директора КНП «Татарбунарська центральна районна лікарня» Олександр Карпенко повідомив, що станом на 9 годину 23 квітня інфікованих на коронавірус на території району не виявлено. Лікарня працює у посиленому режимі, лікарі у цілодобовому режимі надають послуги медичного характеру місцевим мешканцям.  Водночас медики просять громадян у дні поминання, які припадають на 25-27 квітня,  утриматися від масового перебування на кладовищах та уникати скупчення людей. Це  може стати причиною передачі коронавірусу від однієї до іншої особи,  а потім і передачу цього віруса близьким та рідним. 

Директорка КНП «Татарбунарський центр первинної медико-санітарної допомоги» Світлана Стогній закликав громадян знаходитися вдома, а у разі виникнення проблем зі здоров’ям, звертатися до свого сімейного лікаря. У разі необхідності, сімейний лікар визначиться з часом та місцем прийому пацієнта, та зробить його комфортним та безпечним.  У разі необхідності отримання рецепту по урядовій програмі «Доступні ліки»,  пацієнт може звернутися до свого сімейного лікаря. На телефон, який вказаний у декларації прийде СМС, за якою можна буде отримати ліки. Щодо наявності медичних масок, рукавичок та антисептиків, то вони є у аптечній мережі міста, і їх придбання  доступне. 

Заступник міського  голови Олександр Лєсніченко повідомив, що ринок тимчасово не працює, але населення має можливість придбати продукти харчування та засоби особистої гігієни. Виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення щодо забезпечення осіб похилого віку та малозабезпечених громадян продуктовими наборами. Наразі продовжується робота з дезінфекції вулиць, площ, скверів, парків та дитячих майданчиків.  Відповідно до рішення районної комісії, обмежується доступ на міські цвинтарі у поминальні дні. Спільно з поліцейськими, представники міської влади працюють з підприємцями, надаючи їм відповідні роз’яснення з питань обмеження діяльності у період карантину. Від імені виконавчого комітету, чиновник закликає мешканців міста утриматися від відвідування міських цвинтарів, не приймати участь у масових заходах. Торгові точки району працюють з обмеженнями встановленими карантином. Це стосується магазинів з реалізації продовольчих товарів, побутової хімії та предметів особистої гігієни. Про це повідомила Людмила Шульга, голова правління райспоживспілки.  

Міжрайонний сектор ДСНС продовжує свою роботу у посиленому варіанті, службовці ДСНС здійснюють постійний контроль за станом пожежної безпеки. Вони закликали мешканців району бути відповідальними у цей пожежонебезпечний період, не спалювати сухостій та минулорічну траву, не розпалювати вогнищ поблизу житлових будинків та у лісосмугах. Керівник міськрайонного сектору ДСНС Роман Школа попереджає про адміністративну та кримінальну відповідальність  за порушення протипожежних правил та знищення майна. Представники автостанції продовжують акцію по безкоштовному перевезенню медпрацівників до лікарні з місць їх постійного проживання. Про це повідомив  керівник автостанції Андрій Міхов

Заступник начальника відділення поліції Олександр Мукієнко проінформував про роботу поліції під час підготовки та проведення Великодніх свят. До участі у охороні публічного порядку були задіяні значні сили відділення. Завдяки порозумінню між поліцією та місцевими мешканцями, вдалося уникнути великого скупчення громадян під час освячення паски у Великодню ніч. Порушень громадського порядку та кримінальних правопорушень на території району не зафіксовано. Працівники поліції ведуть активну роз’яснювальну роботу серед населення міста та району з питань дотримання обмежень, встановлених карантином. Також поліцейські закликають населення утриматися від відвідувань цвинтарів у поминальні дні. Це може стати однією з причин розповсюдження захворювань на коронавірус. 

Від імені Координаційного офісу безпеки традиційно звертаємось до мешканців міста Татарбунари та району та закликаємо зберігати спокій, мити руки, бути відповідальними, довіряти перевіреній інформації та не поширювати чутки та фейки. Координаційний офіс безпеки працює в он-лайн режимі і для отримання правової допомоги можна звертатися за телефоном (094)962-30-24 та 48-024.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 9:00 23 квітня в Україні 7 тис. 647 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 193 летальних, 601 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 477 нових випадків. Наразі найбільше випадків коронавірусу виявлено в Чернівецькій області — 1199 випадків. В Одеській області наразі підтверджено 169 випадків COVID-19.

Діяльність Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а також Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

 

Поділитися