16 квітня 2020 р. 19:22

Лікарі в Татарбунарах закликають обмежити особисті контакти під час Великодніх свят

Лікарі в Татарбунарах закликають обмежити особисті контакти під час Великодніх свят

За інформацією Координаційного офісу безпеки в місті Татарбунари, місцеві лікарі закликають обмежити особисті контакти під час Великодніх свят у зв’язку зі значними ризиками зараження COVID-19.

Керівник Координаційного офісу безпеки та член штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Леонід Семененко в традиційному дайджесті надає оперативну інформацію від різних служб про ситуацію в громаді щодо ситуації з коронавірусом станом на ранок 16 квітня.

Станом на 9 годину 16 квітня, за повідомленням в.о. генерального директора КНП «Татарбунарська центральна районна лікарня» Олександра  Карпенко, інфікованих на коронавірус на території району не виявлено. Лікарня працює у посиленому режимі, продовжується робота по накопиченню матеріальних ресурсів та лікарських препаратів.  Лікарі контролюють ситуацію з питань захворюваності на коронавірус, але є великі побоювання того, що у разі скупчення людей під час Великоднього Богослужіння та освячення паски, можуть бути контакти з тими, хто є можливим носієм коронавірусу. А це може призвести до зараження великої кількості громадян. В черговий раз працівники лікарні нагадують, що карантин це не час для гулянок та свят, просять мешканців міста та району дотримуватися правил знаходження на карантині і не наражати ані себе, ані своїх близьких на смертельну небезпеку.

Директорка КНП «Татарбунарський центр первинної медико-санітарної допомоги» Світлана Стогній повідомила про те, що лікарі та медичні працівники Центру продовжують роботу в умовах карантину. Станом на 16 квітня у Центрі зафіксовано 10 осіб що прибули з-за кордону, які знаходяться на самоізоляції. У Центрі створена та діє бригада, яка виїздить до пацієнтів при підозрі у них захворювань на коронавірус. Ведеться спілкування сімейних лікарів з пацієнтами, надаються консультації з питань поводження під час карантину та дотримання масочного режиму.  Лікарка досить стурбована ситуацією, яка може виникнути під час освячення паски, оскільки в цей день біля храмів та в самих храмах може перебувати велика кількість людей. Медики закликають утриматися від перебування великої кількості людей як у храмах, так і біля них. В аптечних закладах міста у наявності є одноразові рукавички, захисні маски та антисептичні засоби. Вартість однієї маски складає до 20 грн. 

Голова правління Татарбунарської райспоживспілки Людмила Шульга повідомила, що на вході у продуктові магазини вивішені об’яви: скільки покупців може знаходитися одночасно в магазині. Розрахунок - один покупець на 10 кв. метрів. Вона зазначила, що кожен продавець попереджений про дотримання таких вимог та їм роз’яснено,  що у разі порушення цих обмежень, на винних осіб складатимуться протоколи про адміністративне правопорушення. Заступник міського  голови Олександр Лєсніченко повідомив, що  відповідно до рішення районної комісії з ТБ ЧНС, міським головою видано розпорядження про закриття ринку і воно почало діяти з 14 квітня. Наразі представники міської влади, райдержадміністрації та поліції проводять роз’яснювальну роботу з підприємцями. Продовжується робота по дезінфекції прилеглих до ринку територій, скверів, автобусних зупинок, під’їздів багатоповерхових будинків та площ міста. Постійно транслюється звернення до мешканців міста та району про дотримання карантинних обмежень. Для працівників установ міської ради закуплені захисні маски та дезрозчини. Щоденно працює комісія виконавчого комітету, на якій заслуховується інформація керівників служб щодо діяльності по виконанню заходів, направлених на протидію розповсюдженню захворювання на коронавірус.

Керівник міськрайонного сектору ДСНС Роман Школа інформує, що службовці сектору двічі на день на службовому авто виїздять на площі та вулиці міста та через гучномовці інформують громадян про порядок їх знаходження в громадських місцях та дотримання обмежень встановлених карантином. За інформацією керівника автостанції Андрія Міхова, акція з надання безоплатної допомоги у перевезенні працівників медичних закладів з місця їх постійного проживання до місця роботи продовжується. До цього задіяно чотири одиниці автотранспорту. Більш детальна інформація за номером телефону: 0675938480.

Представник поліції Олександр Мукієнко повідомив про те, що працівниками поліції у посиленому варіанті ведеться несення служби по охороні публічного порядку. Працівниками поліції складено адміністративний протокол за ст.44-3 КУпАП на одного з  підприємців міста  за порушення правил щодо карантину людей. Поліцейський нагадав, що за порушення встановлених цією статтею заборон наступає відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ольга Вихристюк, начальниця відділу освіти райдержадміністрації повідомила, що навчальні  та дошкільні заклади наразі працюють в умовах карантину, навчання проводиться дистанційно. Серед учнів проводиться конкурс дитячого малюнку, присвяченого праці лікарів під час пандемії COVID-19. Лейтмотивом цього конкурсу є «Підтримай лікаря - намалюй малюнок», до конкурсу активно долучилися майже усі школи району.

Від імені Координаційного офісу безпеки традиційно звертаємось до мешканців міста Татарбунари та району та закликаємо зберігати спокій, мити руки, бути відповідальними, довіряти перевіреній інформації та не поширювати чутки та фейки. Координаційний офіс безпеки працює в онлайн режимі і для отримання правової допомоги можна звертатися за телефоном (094) 962-30-24 та 48-024.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 9:00 16 квітня в Україні 4161 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 116 летальних, 186 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 397 нових випадків. Наразі найбільше випадків коронавірусу виявлено в Чернівецькій області — 662 випадки. В Одеській області наразі підтверджено 73 випадки COVID-19.

Діяльність Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а також Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Поділитися