10 листопада 2022 р. 15:58

Юристи одеського КВУ безкоштовно допомагають переселенцям та жертвам війни

Юристи одеського КВУ безкоштовно допомагають переселенцям та жертвам війни

Правозахисники Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» безкоштовно надають юридичну підтримку внутрішньо переміщеним особам та постраждалим від воєнних дій на території громад півдня Одеської області.

Як зазначили в пресслужбі організації, в рамках цього проєкту вимушених переселенців (ВПО) та потерпілих інформують про їхні законні права, засоби правового захисту і доступність юридичних послуг.

Кваліфіковані юристи надають всебічну безоплатну юридичну та консультаційну підтримку, через юридичні консультації та допомогу в оформленні документів.

Основні питання, щодо яких надається юридична допомога:

  • соціальні права і гарантії внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від воєнних дій;
  • порядок оформлення заяви про надання щомісячної адресної допомоги ВПО;
  • гарантії отримання допомоги застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка»;
  • встановлення фактів, які мають юридичне значення (народження, смерті на окупованих територіях), поновлення втрачених документів;
  • фіксація збитків й пошкоджень через бойові дії та отримання відповідних компенсацій;
  • порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене майно;
  • інформація щодо пунктів надання допомоги ВПО та адреси владних органів щодо роботи із ВПО;
  • інші питання, що пов’язані з внутрішнім переселенням та шкодою від бойових дій в Україні.
  • Отримати безкоштовну допомогу можна онлайн та телефоном, а також звернувшись з особистим візитом.

Допомога надається в рамках реалізації проекту "Захист прав людини постраждалих від війни в Україні", що реалізується ГО "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини" за підтримки Посольства Німеччини в Україні.

Раніше Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України", у рамках глобальної ініціативи "Трибунал для Путіна" впродовж жовтня 2022 року задокументувала сім нових епізодів воєнних злочинів рф. 

Також Комітет Організації Об'єднаних Націй з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок використав деякі положення альтернативного звіту Одеської обласної організації "Комітету виборців України" для формування запитань до української урядової делегації під час засідання 83 сесії Комітету ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок.

Також у вересні Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" через Громадський центр правосуддя впровадила програму мінігрантів з підтримки жінок з вразливих груп в умовах війни та пропонує місцевим громадським та благодійним організаціям чи ініціативним групам з Одеської області, які працюють у сфері захисту прав жінок долучитися.

Поділитися