21 листопада 2022 р. 16:46

Три громади на Одещині запустили програми підтримки жінок-ВПО завдяки мінігрантам від КВУ

Три громади на Одещині запустили програми підтримки жінок-ВПО завдяки мінігрантам від КВУ

Ренійська, Саратська та Маразліївська громади стали центрами програм з підтримки жінок та дівчат переважно з-поміж внутрішньо переміщених осіб в Одеській області.

Фінансування цих ініціатив стало можливе у рамках програми мінігрантів Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України", зазначає пресслужба організації.

Окрім фінансової підтримки ініціатив, експерти організації надають через Громадський центр правосуддя також інформаційну та менторську допомогу в реалізації заходів підтримки жінок. Безпосередня діяльність проєктів триватиме до кінця року, проте їх результати через створені спільноти та місцеві рішення матимуть довготривалий вплив в громадах.

Метою програми мінігрантів, яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» через Громадський центр правосуддя, визначена підтримка ініціатив щодо гуманітарної, правової, психосоціальної та іншої допомоги жінкам з вразливих груп в місцевих громадах в умовах війни. Такі проєкти мали бути розроблені та впроваджуватися низовими організаціями/ініціативними групами, які працюють у сфері захисту прав жінок, у співпраці з органами місцевого самоврядування та жителями громади. Діяльність ініціатив у рамках програми мінігрантів повинна бути скерована на роботу з жінками та дівчатами, які опинились у вразливому та маргіналізованому становищі внаслідок війни, з пріоритетом підтримки жінок та дівчат з-поміж ВПО. Усього на конкурс мінігрантів було отримано 14 заявок від громадських/благодійних організацій та ініціативних груп. Рішенням експертного комітету програми мінігрантів було обрано для підтримки 4 ініціативні групи для реалізації проєктів у Ренійській, Саратській та Маразліївській громадах Одеської області.

Отже це програми:

  • Ініціатива «Вишкіл для дівчатОК» (Маразліївська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області) скерована на підтримку дівчат-ВПО та дівчат, які проживають у сільській місцевості, віком від 12 до 18 років. Щонайменше 40 дівчат стануть учасницями програми «Вишкіл для дівчатОК», яка складається з чотирьох частин. Перша частина «Європейська інтеграція: українське питання» розглядатиме український контекст Цілей Сталого Розвитку, цифрову грамотність та гендерночутливі питання. Друга частина «Адаптація до змін: наслідки війни» включатиме питання мінної (не)безпеки, домедичної допомоги, волонтерства як інструменту перемоги. Практична частина передбачає зустріч з місцевими волонтерами та майстер-клас по плетінню "кікімор". Наступний етап «Вишколу для дівчатОК» має на меті посилення відчуття приналежності до української нації - зокрема, перегляд українських патріотичних стрічок, відвідування краєзнавчого музею, вечір української пісні. Завершальний захід програми для дівчат, окрім рефлексії та вручення сертифікатів, включатиме тренінг з моделінгу та фотосесію для учасниць.
  • Ініціатива «Рука допомоги» (Саратська селищна рада Білгород-Дністровського району Одеської області) спрямована на підтримку жінок та дівчат з-поміж ВПО, які мають психологічні травми та внутрішні страхи, пов’язані з пережитим під час бойових дій та перебуванням в тимчасовій окупації. На базі волонтерського центру «Злагода» двічі на тиждень група жінок та дівчат з-поміж ВПО будуть зустрічатися на заходах арттерапії, спільно з психологом та майстринею. Для покращення психоемоційного стану жінки спільно з майстринею будуть ліпити з пластиліну та малювати у творчій майстерні. За допомогою психолога будуть обговорюватись шляхи вирішення актуальних проблем ВПО, пошук внутрішніх ресурсів для вгамування болю та реалізації себе в нових життєвих умовах, варіанти планування в часи невизначеності. За філіжанкою кави жінки зможуть поділитися переживаннями, відчути підтримку інших учасниць/майстрині/психолога, побути в спільноті людей, які розуміють та підтримують один одного, відволіктися від проблем.
  • Ініціатива «Соціокультурний хаб «Живи на повну, як вдома» (Ренійська територіальна громада Ізмаїльського району Одеської області) скерована на підтримку жінок та дівчат-ВПО, а також тих, хто опинився в складних життєвих обставинах під час війни. В громаді буде створено соціокультурний хаб «Живи на повну, як вдома» - платформу для організації дозвілля, налагодження зв’язків та інтеграції, отримання психологічної підтримки та можливостей творчої самореалізації. Заняття та зустрічі в хабі проводитимуться за такими напрямками: освітні заходи (інформаційна безпека, медіаграмотність, італійська мова, ділова українська мова), фізична активність (руханки, тренування з фітнесу, заняття йогою), психологічна підтримка, творча діяльність та дозвілля. Один з напрямків творчої арттерапії - майстер-класи з виготовлення сувенірів, новорічних іграшок та прикрас, що закінчаться організацією передноворічної благодійної ярмарки. Очікується, що учасницями заходів соціокультурного хабу стануть понад 200 жінок та дівчат з-поміж ВПО, та понад 100 місцевих жінок та дівчат, які опинились в складних життєвих обставинах в умовах війни. 
  • Ініціатива «Самодопомога +» (Ренійська територіальна громада Ізмаїльського району Одеської області) скерована на підтримку жінок та дівчат, які опинилися у вразливому та маргіналізованому стані через війну, зокрема ВПО, матерів загиблих воїнів, представниць національних меншин, жертв домашнього насильства. Проєктом передбачені заходи задля покращення надання послідовної комплексної допомоги та психосоціальної підтримки вразливим групам жінок. Зокрема, планується підвищити взаємодію державних установ з установами громади щодо медичних, правових та соціальних питань (на основі результатів опитування та практичних тренінгів для персоналу). Очікується привернути увагу до проблем домашнього насильства під час війни через інформаційну кампанію "Покоління Без Насильства" та проведення публічної дискусії. Довготривалий ефект ініціативи забезпечить створення анонімного телеграм каналу для психологічних консультацій та протидії домашньому насильству, а також розробка місцевої програми щодо запобігання та реагування/розслідування фактів домашнього насильства, надання допомоги та захисту постраждалих, забезпечення відшкодування шкоди жертвам насильства.

У вересні Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" через Громадський центр правосуддя впровадила програму мінігрантів з підтримки жінок з вразливих груп в умовах війни та запропонувала місцевим громадським та благодійним організаціям чи ініціативним групам з Одеської області, які працюють у сфері захисту прав жінок долучитися.

Окрім того правозахисники Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" безкоштовно надають юридичну підтримку внутрішньо переміщеним особам та постраждалим від воєнних дій на території громад півдня Одеської області. 

Поділитися