27 грудня 2022 р. 17:48

Працевлаштування та житло: на Одещині представники громад обговорили проблеми ВПО

Фото: Одеський КВУ

(Фото: Одеський КВУ)

Круглий стіл з обговорення проблем працевлаштування, житла та соціально-правової підтримки внутрішньо переміщених осіб в умовах війни та воєнного стану в південних громадах Одеської області відбувся у селищі Сарата 23 грудня.

До дискусії, яка була організована Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України" спільно з Арцизьким місцевим центром з надання БВПД, долучилися 16 учасників - представники місцевих рад, соціальних установ, центрів зайнятості, соціальні працівники, правники, волонтери та громадські активісти з Саратської, Татарбунарської та Арцизької громад Одеської області.

Основною метою обговорення було привернути увагу до проблем працевлаштування, житла та соціально-правової підтримки ВПО в умовах війни та воєнного стану й обмінятись досвідом та напрацювати бачення та рекомендації щодо більш ефективного реагування місцевих громад півдня Одеської області на виклики в цих сферах.

Першим блоком обговорення стали проблеми працевлаштування ВПО в громадах перебування. Зокрема, обговорювались питання ефективності державних та недержавних програм підтримки зайнятості та бізнес-ініціатив ВПО в невеликих громадах, а також перспективи "сезонної" зайнятості для ВПО.

Головна спеціалістка Саратської районної філії Одеського обласного центру зайнятості Альона Романець зазначила, що наразі ці питання на місцях практично не вирішуються, оскільки останнім часом в громаді проведено низку скорочень практично у всіх організаціях як державної власності, так і власності громади.

Досить велика кількість людей залишилася без роботи, цю проблему можливо було б частково вирішити, але місцеві органи влади не були готові до такого повороту подій. Держава розробила ряд програм і пропонує як ВПО, так і місцевим мешканцям взяти участь у втіленні їх у життя. На даний час двоє мешканців громади підготували бізнес-плани та отримали відповідну фінансову підтримку для їхнього втілення, - наголосила вона.

Керівниця Саратської місцевої бібліотеки та громадська активістка Ірина Тимошенко, запропонувала співробітникам Центру зайнятості провести відповідні тренінги для зацікавлених осіб, аби навчити їх готувати бізнес-плани та брати участь у заходах по їх захисту і створенню нових робочих місць.

Натомість внутрішньо переміщена особа Дар'я Головко, зазначила що вона за спеціальністю медична сестра з відповідним практичним досвідом роботи, але працевлаштуватися за спеціальністю не може - відсутні робочі місця. З цього приводу виступила і внутрішньо переміщена особа Євгенія Орлова. Спільно зі своєю знайомою вони вирішили відкрити власну справу, але не змогли цього зробити. По-перше, отримали неповну інформацію з цього питання від працівників центру зайнятості. По-друге, були відсутні приміщення для відкриття підприємства. В продовження дискусії керівниця Саратської філії Центру зайнятості Марина Кравченко провела практичну презентацію щодо можливостей державної  системи зайнятості в Одеській області. Так, у цій сфері є можливість отримати нову спеціальність в навчальному комбінаті. При цьому особа проживає безоплатно у гуртожитку, отримує відповідні виплати по безробіттю. Світлана Ворона, внутрішньо переміщена особа, з цього приводу зазначила, що це підходить особам, які не мають дітей. А ось їй це не підходить, оскільки ніде подіти дитину.

Надалі дискусія перейшла до практичних інструментів забезпечення житлових прав ВПО в громаді та організації системної соціально-правової підтримки ВПО в громадах перебування.

Зокрема, обговорювалися:

  • досвід та проблеми громад щодо забезпечення житловим фондом для потреб ВПО;
  • потреби ВПО щодо палива в зимовий період та можливості громад для такої підтримки в умовах ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури;
  • потреби ВПО в правових консультаціях, психологічної допомоги, соціальної підтримки жінок та дітей;
  • можливості місцевого самоврядування, державної системи БПД та неурядових організацій щодо надання правових та психосоціальних послуг ВПО в невеликих громадах.

Наприклад, керівниця Саратського бюро правової допомоги Наталя Шевченко, поділилась досвідом роботи державної системи безоплатної правової допомоги щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб на рівні невеликих громад.

Зокрема, спільно з представниками інших органів державної влади та місцевого самоврядування правники здійснюють виїзні приймальні, де надають правову допомогу та проводять право-роз’яснювальну роботу серед цієї категорії осіб. На жаль, як відзначила керівниця Саратського бюро правової допомоги, активність як місцевого населення, так і ВПО щодо звернень за консультаціями не досить висока. 

До питання обговорення особливостей надання правової допомоги долучився адвокат Андрій Кочуров. Правник зазначив, що у своїй більшості внутрішньо переміщені особи не звертаються до правників, оскільки часто не знають механізму надання правової допомоги.

Вони вважають що не завжди можуть отримати таку допомогу, оскільки надати відповідні документи не можуть за їх відсутності, а отже і питання, з якими вони звертаються, вирішити неможливо. Крім цього, багато питань є до судів, які розтягують розгляд справ. Те ж саме стосується органів місцевого самоврядування, які не приймають відповідних рішень, які б діяли в інтересах ВПО. Окремі органи місцевого самоврядування створюють перешкоди при розв'язанні питання  про виділення земельних ділянок для будівництва житлових будинків. І такі факти не поодинокі, - зазначив адвокат.

Щодо житла для ВПО, то учасники обговорення зійшлися на тому, що на території громад усі внутрішньо переміщені особи забезпечені житлом, але є одне проблема - відсутність документів на житло, в якому мешкають такі люди. А отже, виплати на комунальні послуги їхні власники не отримують, а це своєю чергою стає проблемою для обох сторін. Як зазначили учасники круглого столу, питання забезпечення паливом ВПО переважно вирішується в громадах. Органи місцевого самоврядування надають таку допомогу, але ціни на паливо досить високі, до того ж його катастрофічно не вистачає. А якщо паливо і є на ринку, то воно надто дороге, а отже є недоступним для більшості громадян. Проблемним залишається питання щодо енергопостачання. Останнім часом російські агресори завдали удари по енергетичній інфраструктурі регіону, відповідно постачання електроенергії стало нестабільним.

На завершення обговорення представник Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" Леонід Семененко підсумував досвід та проблеми підтримки ВПО в громадах півдня Одеської області та узагальнив рекомендації учасників обговорення для більш ефективної роботи місцевих органів влади та неурядового сектору у сфері підтримки ВПО та інших вразливих груп в умовах війни.

Кирило Бойко

Поділитися