23 вересня 2022 р. 11:47

Одеський КВУ запровадив програму мінігрантів задля підтримки жінок з вразливих груп в умовах війни

Одеський КВУ запровадив програму мінігрантів задля підтримки жінок з вразливих груп в умовах війни

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" через Громадський центр правосуддя впроваджує програму мінігрантів з підтримки жінок з вразливих груп в умовах війни та пропонує місцевим громадським та благодійним організаціям чи ініціативним групам з Одеської області, які працюють у сфері захисту прав жінок долучитися.

Як пояснили у пресслужбі КВУ, за результатами відкритого конкурсу, буде відібрано щонайменше чотири проєкти, які отримають сумарну фінансову підтримку у 80 тисяч гривень та менторську допомогу в реалізації ініціатив. 

Для участі у програмі потрібно надіслати анкету

"В рамках програми мінігрантів передбачається фінансова підтримка щонайменше 4 ініціатив. Загальний розмір фонду мінігрантів - 80 тисяч гривень. Максимальне фінансування кожної окремої заявки не має перевищувати суму 20 тисяч гривень. Фінансова допомога буде надана у вигляді оплати послуг чи товарів, необхідних для впровадження ініціативи", - зазначається в повідомленні.

Пріоритетом програми мінігрантів визначена підтримка жінок з числа внутрішньо переміщених осіб у співпраці з органами місцевого самоврядування та громадою. Зацікавлені організації та ініціативні групи можуть подавати свої заявки на участь у програмі мінігрантів до 10 жовтня 2022 року включно.

Метою програми мінігрантів є підтримка ініціатив щодо гуманітарної, правової, психосоціальної та іншої допомоги жінкам з вразливих груп в місцевих громадах в умовах війни, які розроблені та впроваджуються низовими організаціями/ініціативними групами, які працюють у сфері захисту прав жінок, у співпраці з органами місцевого самоврядування та жителями громади.

"Учасниками програми мінігрантів можуть бути місцеві громадські чи благодійні організації чи ініціативні групи без зареєстрованого статусу з Одеської області, які працюють обо мають намір працювати у сфері захисту прав жінок. Обов’язковою умовою програми є залучення в якості партнерів органів місцевого самоврядування, вітається також залучення представників місцевого бізнесу та громадських активістів", - наголошують у КВУ.

Діяльність ініціативи в рамках програми має бути спрямована на роботу з жінками та дівчатами, які опинились у вразливому та маргіналізованому становищі внаслідок війни.

Зокрема, з такими групами (але не обмежуючись):

  • внутрішньо переміщені жінки та дівчата;
  • учасниці бойових дій, ветеранки, вдови та матері загиблих воїнів;
  • ромські жінки та дівчата;
  • жінки та дівчата з інвалідністю;
  • жінки та дівчата, які опинились в складних життєвих обставинах;
  • сільські жінки та дівчата;
  • жінки ЛГБТІК;
  • жінки, які живуть з ВІЛ.

Пріоритетною групою для підтримки визначено жінок та дівчат ВПО.

Ініціатива, представлена на конкурс мінігрантів, може включати (але не обмежуючись) таку діяльність:

  • надання правових, психологічних, соціальних та інших послуг;
  • навчальні заходи;
  • інформаційні та комунікаційні кампанії;
  • заходи з мобілізації цільових груп та громади;
  • адвокаційні заходи.

Діяльність ініціативи має передбачати період впровадження в 2 місяці (розпочатись не раніше 15 жовтня 2022 року та закінчитись не пізніше 25 грудня 2022 року).

"Заявки на конкурс мінігрантів приймаються в електронному варіанті шляхом заповнення онлайн-анкети (включає стислий опис чи аналіз проблеми, план заходів, очікувані результати, перелік виконавців/партнерів, необхідні видатки). Окрім заповнення анкети, жодних додаткових документів надсилати не потрібно", - зазначають в "Комітеті виборців України".

Зазначимо, що у серпні за результатами обговорень 4-5 серпня 2022 року, в містах Татарбунари та Рені Одеської області оцінили правові, безпекові та гуманітарні виклики в громадах, а також скоординували спільні ініціативи. 

Поділитися