11 листопада 2021 р. 12:07

Запрошуються громади для участі в програмі розвитку гендерної рівності

Запрошуються громади для участі в програмі розвитку гендерної рівності

Громадський центр правосуддя запрошує ініціативні групи з територіальних громад Одеської, Харківської, Чернігівської та Чернівецької областей взяти участь в менторській програмі розвитку гендерної рівності в громадах.

Як зазначають в Одеській обласній організації "Комітету виборців України", за результатами відкритого конкурсу буде відібрано три територіальні громади, які отримають експертну та навчальну підтримку щодо підготовки гендерних паспортів та рекомендацій для забезпечення гендерної рівності в умовах COVID-19. Після цього експерти проєкту допоможуть громадам розробити та адвокатувати місцеві програми та/чи волонтерські ініціативи допомоги жінкам та дівчатам з вразливих груп. Зацікавлені громади можуть подавати свої заявки на участь через ініціативні групи до 10 грудня 2021 року. 

Питання дотримання гендерної рівності на рівні громад набуло значно більшої актуальності в умовах пандемії COVID-19 та її наслідків. Попередній аналіз в окремих територіальних громадах показав, що гендерний підхід не завжди застосовується при плануванні заходів щодо запобігання та протидії COVID-19, а багато рішень, ухвалених на місцевому рівні, не враховують повною мірою міжнародні та національні зобов’язання України з гендерної рівності. Така ситуація, зокрема, призводить до диспропорційного впливу обмежувальних заходів на жінок з вразливих груп та не дає їм можливості заявляти про свої потреби в ситуації, пов’язаній з поширенням COVID-19. 

Зважаючи на такі виклики, Громадський центр правосуддя, що працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», оголошує про початок менторської програми підтримки територіальних громад щодо забезпечення гендерної рівності в умовах COVID-19. Реалізація програми передбачає активну взаємодію зі створеними в громаді ініціативними групами та запланована в чотири етапи: 

  1. відбір за конкурсним принципом трьох пілотних територіальних громад (грудень 2021);
  2. проведення в пілотних громадах локального гендерного аналізу з підготовкою візуалізованих гендерних паспортів та рекомендацій для забезпечення гендерної рівності в умовах COVID-19 (січень - березень 2022);
  3. розробка та адвокатування в пілотних громадах місцевих програм та/чи волонтерських ініціатив допомоги жінкам та дівчатам з вразливих груп (квітень - грудень 2022);
  4. оцінка та поширення досвіду розбудови гендерної рівності на місцевому рівні серед інших зацікавлених територіальних громад (грудень 2022).

Тому, якщо Ваша територіальна громада зацікавлена:

  • у проведенні спільно з експертами проєкту локального гендерного аналізу та підготовці гендерних паспортів з конкретними рекомендаціями як надалі розвивати гендерну рівність в умовах COVID-19 (визначення об'єктивних умов існування жінок та дівчат в умовах COVID-19 з підготовкою візуалізованих звітів та обговореннях в громадах);
  • у навчанні та посиленні координації місцевих органів влади, правоохоронців, бізнесу та активістів щодо впровадження в громаді стандартів рівності та інклюзії (тренінги та узгодження протоколів взаємодії з гендерночутливого планування, гендерного бюджетування, протидії домашньому насильству, альтернативним способам вирішення конфліктів та інших тем відповідно до встановлених пріоритетів);
  • у розробці та реалізації за допомогою експертів проєкту місцевих програм та/чи волонтерських ініціатив допомоги жінкам з вразливих груп та надання гендерно чутливих послуг (зокрема, програм підтримки жертв домашнього насильства, створення/розвитку шелтерів та «зелених кімнат» для нетравматичної роботи з неповнолітніми, підтримки трудових прав жінок та розвитку жіночого підприємництва, навчання та соціальної підтримки окремих вразливих груп жінок);
  • у підтримці експертів проєкту щодо приєднання громади до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад (в тому числі підготовка плану дій щодо реалізації принципів Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків на місцевому рівні).

І якщо Ваша територіальна громада відповідає таким умовам:

  • громада розташована в Одеській, Харківській, Чернігівській чи Чернівецькій області;
  • в громаді немає гендерного паспорта та громада не приєдналася до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад;
  • в громаді сформована ініціативна група з представників місцевих органів влади, бізнесу та активістів у кількості щонайменше 8 осіб (до складу якої входить щонайменше половини жінок);
  • ініціативна група розділяє цінності гендерної рівності та націлена на те, щоб гендерні ролі, упередження, наявне нерівноправ'я жінок та дівчат в складних умовах пандемії COVID-19 було мінімізовано;
  • ініціативна група підтримує підхід та заходи менторської програми та готова до спільної роботи з експертами та тренерами проєкту.

Ми запрошуємо Вашу громаду взяти участь в менторській програмі розвитку гендерної рівності в ОТГ. Відбір громад буде здійснюватись в три етапи:

  • Ініціативна група заповнює аплікаційну форму для участі в програмі не пізніше 10 грудня 2021 року включно в електронному форматі за посиланням.
  • Представники проєкту проводять онлайн зустріч з кожною ініціативною групою, яка належно заповнила аплікаційну форму (з 11 по 17 грудня 2021)
  • За результатами розгляду аплікаційних форм та онлайн зустрічей, представники проєкту обирають три громади для участі в програмі та підписують з відповідними ініціативними групами Меморандум про співпрацю (з 18 по 24 грудня 2021).

Звертаємо увагу, що громади будуть відібрані виключно за спроможністю та мотивованістю ініціативної групи, а також зважаючи на виявлені в громадах ризики для жінок та дівчат з вразливих груп. При розгляді заявок географічне розташування громади в межах цільових областей не буде відігравати значення. Тобто в кожній цільовій області може бути підтримано одну, дві чи три громади або не підтримано жодної.

За додатковою інформацією звертайтесь на електронну пошту odesakvu@cvu.od.ua з темою листа «Програма розвитку гендерної рівності в громадах».

Ініціатива «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах COVID-19» впроваджується Громадським центром правосуддя, який працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» як мультифункціональний хаб, що розвиває дружнє правосуддя в громадах та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності. Вплив здійснюється в трьох напрямках:

1) визначення проблем з дискримінацією жінок на рівні громад та стратегічний захист їх прав;

2) підтримка різних форм жіночого активізму, направленого на підвищення «самозарадності»;

3) посилення потенціалу та участі місцевих владних органів та мешканців громад для підтримки рівних прав жінок та дівчат.

Ініціатива «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» через Громадський центр правосуддя, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. 

Поділитися