16 вересня 2021 р. 14:22

У громадах півдня Одеської області посилюють соціально-економічний потенціал ромських жінок

У громадах півдня Одеської області посилюють соціально-економічний потенціал ромських жінок

Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари спільно з ромською громадською організацією «Бахтало» впроваджують у громадах півдня Одеської області ініціативу щодо посилення трудових можливостей та соціально-економічного потенціалу ромських жінок та дівчат в умовах пандемії COVID-19. Наразі триває перший етап ініціативи, протягом якого вивчаються проблеми працевлаштування ромських жінок та надається безоплатна правова допомога щодо пошуку роботи, отримання соціальних та адміністративних послуг, оформлення необхідних документів. Також на базі Татарбунарського аграрного училища стартує Вечірня школа з початкових навичок користування комп’ютером та Інтернетом, а також перший набір навчально-практичного курсу з фінансової та інформаційної грамотності.

Як підтверджують дослідження, представники ромської спільноти в Україні, зважаючи на наслідки пандемії COVID-19, наразі перебувають у значно скрутніших соціально-економічних умовах та піддаються дискримінації на ринку праці. Роми часто не можуть отримати роботу як через скорочення неформальної економіки, низький освітній рівень, відсутність ідентифікаційних документів, так і через упереджене ставлення роботодавців. Ромські жінки та дівчата в умовах COVID-19 та його наслідків відчувають більшу множинну дискримінацію та знаходяться у більшому ризику до бідності, соціального виключення та маргіналізації. Зокрема, ромські жінки та дівчата не мають доступу до структурної (інституційної) підтримки з боку органів влади чи місцевого самоврядування або знаходяться у  значному ризику її втратити, зазнають надмірних адміністративних, фінансових або інфраструктурних обмежень у доступі до важливих в контексті COVID-19 послуг і сервісів.

З іншого боку, в громадах півдня Одеської області з компактним проживанням ромської спільноти (зокрема, в Татарбунарській територіальній громаді) з’являються спільні ініціативи громадських активістів, ромів, місцевої влади та бізнесу щодо розбудови соціальної інклюзії та повноцінного включення ромської спільноти до життя громад. Такою ініціативою став проєкт «Рівні трудові права для ромських жінок в умовах COVID-19», який поряд з сервісною просвітницькою та навчальною діяльністю пілотує низку інноваційних інструментів для усунення бар’єрів та розширення можливостей для зайнятості ромів з акцентом на жінках та дівчатах. Ініціатива впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» (через Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари) та ромською громадською організацією «Бахтало», за сприяння виконавчого комітету Татарбунарської територіальної громади, Татарбунарського аграрного професійно-технічного училища, державних центрів зайнятості та місцевих підприємців.

Ромська громадська організація «Бахтало» була створена в липні 2019 року за підтримки Громадського центру правосуддя та працює у партнерстві з місцевими органами влади. Активність організації «Бахтало» спрямована на соціальну підтримку ромських сімей, сприяння в отриманні ромами ідентифікаційних документів, вирішення соціальних проблем та підвищення правової культури серед ромів, розвиток громадської активності ромів (в першу чергу, ромської молоді), вирішення питань безпеки, протидію дискримінації. Саме за впровадження заходів проєкту серед ромської спільноти та врахування потреб ромських жінок та дівчат відповідають представники організації «Бахтало» - керівниця Ольга Карай та активіст Олександр Карай. Громадський центр правосуддя, який працює як хаб з надання правових та суміжних послуг у громаді, в особі його керівника Леоніда Семененка забезпечує залучення до ініціативи місцевих органів влади, державних та недержавних роботодавців.

Наразі триває перший етап ініціативи - просвіта та підвищення базових спроможностей ромських жінок та дівчат в соціально-економічній сфері з врахуванням викликів COVID-19. Зокрема, наразі вивчаються проблеми працевлаштування ромських жінок та надається безоплатна правова допомога щодо пошуку роботи, отримання соціальних та адміністративних послуг, оформлення необхідних документів. Правова допомога надається переважно в місцях компактного проживання ромів через групові консультації. Організовано зустрічі з представниками ромської спільноти у форматі «відкритих дверей» на базі органів державної влади та місцевого самоврядування, які надають адміністративні та соціальні послуги. Спільно з учасниками волонтерської ініціативи Громадського центру правосуддя «Від мами до мами» та Благодійного фонду «Еммануїл» була надана благодійна допомога ромським родинам, зокрема щодо підготовки дітей до нового навчального року. За узгодженням з виконавчим комітетом та старостами Татарбунарської громади розпочато моніторинг отримання соціальних послуг ромською спільнотою. 14 серпня було організовано участь футбольної команди ромських дівчат та хлопчиків в роботі дитячого активного майданчика «Happy Time», який провела міжнародна місія IMOCE в селі Струмок Одеської області (завдяки залученню БФ «Еммануїл» ромських дітей забезпечили футбольною формою та спорядженням).

На базі Татарбунарського аграрного училища наразі стартує Вечірня школа з початкових навичок користування комп’ютером та Інтернетом для ромських жінок середнього та старшого віку, а також перший набір навчально-практичного курсу з фінансової та інформаційної грамотності. Програма останнього курсу включає три заняття з таких важливих тем: гроші та майно, форми зайнятості, соціальна підтримка, витрати та податки; фінансові установи, заощадження, інвестування, захист від шахраїв; звідки брати офіційну інформацію, як користуватись соціальними мережами та державними онлайн-сервісами. З кінця вересня 2021 року розпочнуться два наступні етапи ініціативи - проведення серії воркшопів для ромських активісток з питань започаткування та просування бізнесу з наступною програмою менторства, стипендій та стажування; проведення навчання для представників Державної служби зайнятості, державних та недержавних роботодавців щодо стандартів прав людини та інклюзії і започаткування формату таргетованого підходу для працевлаштування та навчання ромських жінок та дівчат.

Ініціатива «Рівні трудові права для ромських жінок в умовах COVID-19» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» (через Громадський центр правосуддя в мТатарбунарита ромською громадською організацією «Бахтало»за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». 

Поділитися