19 жовтня 2021 р. 17:08

Терцентр соцобслуговування Роздільнянської міськради погано пристосований для пересування людей з інвалідністю - омбудсмен

Терцентр соцобслуговування Роздільнянської міськради погано пристосований для пересування людей з інвалідністю - омбудсмен

Регіональні представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Валентин Михайлов та Яна Кузьміна виявили деякі порушення в роботі комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Роздільнянської міської ради, що на Одещині.

Про це повідомили у пресслужбі омбудсмена. 

Зокрема проблемою є пристосування будівлі для потреб осіб з інвалідністю. Так, пороги перешкоджають вільному пересуванню підопічних на інвалідних колясках.

Зафіксовані порушення щодо дотримання щоденного температурного скринінгу підопічних та персоналу закладу, прострочено термін використання деяких ліків, спальні приміщення не відповідають вимогам забезпечення розміру житлової площі з розрахунку на одну особу та півтораметрового режиму дистанціювання.

Також встановлено низький рівень фінансування з боку Роздільнянської міської ради в частині закупівлі медичних препаратів для підопічних. Так, фінансування одного підлеглого в місяць становить лише 120 грн.(4 грн на добу).

Регіональні представники звернули увагу, що керівництвом закладу вжито карантинних заходів щодо запобігання та протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, усім підопічним та персоналу закладу проведено щеплення, але масковий режим дотримується частково.

На день візиту у відділенні проживало 25 осіб, 15 жінок та 10 чоловіків.

На території закладу облаштовано зони відпочинку. Під час приватного спілкування мешканці схвально говорили про якість чотириразового харчування, забезпечення медичної допомоги, догляд за ними з боку персоналу. Представники омбудсмена відзначили доброзичливу атмосферу і добрі відносини між мешканцями і персоналом.

Раніше працівники Департаменту моніторингу рівних прав і свобод Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини перевірили, як Одеська обласна державна адміністрація додержується прав внутрішньо переміщених осіб на житло, та відзначили, що адміністрація не робить це на належному рівні. 

Нагадаємо, управлінням капітального будівництва Одеської міської ради за рахунок коштів субвенції державного бюджету та коштів Одеської територіальної громади проводиться закупівля квартир у комунальну власність громади для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам.

Близько 30 переселенців з Донбасу разом з дітьми зібралися на мітинг під будівлею обласної адміністрації на проспекті Шевченка. Люди проживають в будинку на Успенській, 4.

Поділитися