16 лютого 2021 р. 08:55

Суддя у справі про незаконне виселення ромів з Лощинівки взяла самовідвід

Суддя у справі про незаконне виселення ромів з Лощинівки взяла самовідвід

Суддя, що розглядала позов ромських сімей, постраждалих під час погромів в селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області, взяла самовідвід.

Про це повідомила правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, яка в суді відстоює інтереси позивачів.

За її словами, розгляд справи поновили після того як адвокати довели в апеляційному суді, що суддя не мала взагалі припиняти його у вересні минулого, 2020 року.    

Суддя тоді заявила, що має дочекатися вироку у кримінальній справі з цього ж інциденту, яка не розслідувалася.   

"П'ять місяців ми боролися за те, щоб це рішення про припинення розгляду справи визнали незаконним. Тож тепер розгляд справи відновлено. Проте, ми не довіряли цій судді, тож заявили їй відвід. Суддя наше клопотання не задовільнила. Проте, одразу взяла самовідвід. Це все ж позитивне зрушення. Тож, якщо суддя вирішила зробити самовідвід, то вочевидь, була сама не впевнена в собі у цьому процесі", - зазначила Юлія Лісова.

 

Нагадаємо, станом на кінець серпня 2020 року, Комісія з журналістської етики проаналізувала більше 50 скарг, і вибрала для розгляду на першому етапі для підготовки рішень чотири з них.

Верховний суд України скасував рішення попередніх інстанцій про те, що постраждалим від погромів в Лощинівці ромам повинні виплатити гроші за моральну шкоду і направив справу на новий розгляд.

В квітні 2019 року П'ятий апеляційний адміністративний суд ухвалив стягнути з Лощинівського сільської ради та Головного управління Національної поліції в Одеській області моральну шкоду для постраждалих від погромів у селі ромів.

Кожен позивач повинен був отримати по 10 тисяч гривень. Крім того, суд визнав протиправним бездіяльність поліції під час погромів, а також залишив в силі рішення суду першої інстанції, який визнав протиправним тільки бездіяльність голови сільради.

В ніч з 27 на 28 серпня 2016 в селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області місцеві жителі, обурені вбивством дівчинки, влаштували погроми житла ромів. Представники поліції ніяк не перешкоджали діям погромників, а сільський голова Віктор Паскалов на зборах громади села заявив, що «представники циганської національності скоюють злочини в селі» і тому «їх необхідно виселити». Після цього голова разом з селянами написали так зване «Рішення № 1 сходу громадян жителів села Лощинівка», в якому вимагали депортувати ромів.

Поділитися