12 листопада 2021 р. 17:19

Суд перегляне справу прокурорки, якій держава має сплатити понад 4 тисячі євро

Суд перегляне справу прокурорки, якій держава має сплатити понад 4 тисячі євро

Велика Палата Верховного Суду України скасувала постанову Одеського апеляційного адміністративного суду та ухвалу Вищого адміністративного суду України щодо справи колишньої співробітниці прокуратури Одеської області Аурики Горяйнової, яку звільнили за критику прокуратури в інтернеті.

Одеський апеляційний суд та ВАСУ, як касаційна інстанція, залишили без змін постанову Приморського районного суду, який визнав її звільнення законним, повідомляє Судово-юридична газета.

Втім, колишня старша прокурорка не здалася та звернулася до Європейського суду з прав людини, який став на її бік, зазначивши, що її звільненням порушена стаття 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, а саме порушене її право на свободу висловлення думки. 

ЄСПЛ у 2020 році присудив, що держава має виплатити прокурорці 4,5 тисячі євро.

Велика Палата врахувала постанову ЄСПЛ та передала справу на новий розгляд до П'ятого апеляційного адміністративного суду як суду апеляційної інстанції.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини опублікував нове рішення у справі Володимира Грубника, якого звинувачують у серії терактів в Одесі, зокрема організації вибуху біля будівлі одеського СБУ у 2015 році.

У січні 2019 року Україна направила до Європейського суду з прав людини заяву проти Російської Федерації з вимогою звільнити українських полонених моряків, серед яких є одесити, захоплені у Керченській протоці.

Поділитися