24 лютого 2021 р. 17:59

Справа про розбещення в Ізмаїльському дитбудинку: потерпілі діти можуть залишитись без захисту

Справа про розбещення в Ізмаїльському дитбудинку: потерпілі діти можуть залишитись без захисту

Адвокати розшукують законних представників двох потерпілих дітей у кримінальній справі про ймовірне розбещення неповнолітніх у Ізмаїльському спеціалізованому будинку дитини.

Як раніше повідомляв ІзбірКом, на початку вересня 2020 року поліція почала розслідувати ймовірне розбещення неповнолітніх у дитячому будинку в Ізмаїлі. Підозрюваною особою у кримінальному провадженні є керівник будинку дитини. За інформацією Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), тоді ж за зверненням тимчасово виконуючої обов’язки генерального директора цього закладу Центр залучив трьох адвокатів для представництва інтересів трьох потерпілих малолітніх дітей. Однак у грудні минулого року всі адвокати втратили зв’язок з потерпілими.

Як розповіли ІзбірКому в Центрі БВПД, одну дитину перевели до закладу для дітей дошкільного і шкільного віку в іншому місті. Втім, після звернення ізмаїльського Центру, ця установа погодила правові позиції щодо захисту інтересів дитини.

Водночас друга дитина, за інформацією Ізмаїльського дитбудинку, перебуває в процесі усиновлення, і місцезнаходження її наразі невідоме.

Подібна ситуація трапилася і з третьою потерпілою: її також нема в дитбудинку, і за словами представників цього закладу, вона знаходиться в сім’ї опікунів в іншому населеному пункті. При цьому опікуни не надали згоди на співпрацю з адвокатом.

Вже на початку березня має розпочатися підготовче провадження у справі, однак Центр позбавлений можливості призначити адвокатів двом потерпілим дівчаткам, оскільки їх законні представники на зв’язок з юристами не виходять. 

Через це Центр БВПД звернувся до представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у південних областях, Служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації, Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини та Уповноваженого Президента України  з прав дитини з проханням забезпечити додержання вимог законодавства щодо реалізації прав малолітніх дітей та недопущення порушення їхніх інтересів. Крім того, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» направила звернення до Головного управління Національної поліції України в Одеській області, прокуратури Одеської області, Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації та Служби у справах дітей ОДА. У цих запитах правозахисники просять надати інформацію про те, чи надходили раніше скарги щодо дій, направлених проти дітей в Ізмаїльському дитбудинку та які заходи вживаються відповідними установами вже після початку досудового розслідування для захисту прав потерпілих дітей.

«Наразі надходять дуже тривожні сигнали щодо цієї справи, які свідчать про те, що діти можуть залишитись  під час процедури судового розгляду без належного юридичного захисту. Законодавство побудовано таким чином, що якщо дитина потрапляє під опіку до суб’єктів, які не зацікавлені в її правовому захисті, то доступ до дитини обмежується, і адвокати при всьому своєму бажанні не зможуть допомогти», - пояснила адвокатка, правова радниця Громадського центру правосуддя (заснований Одеським Комітетом виборців) Юлія Лісова.

Нагадаємо, прокурори Ізмаїльської місцевої прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора спеціалізованого будинку дитини на Одещині, підозрюваного у сексуальному насильстві та розбещенні малолітніх.

Раніше суд взяв під варту директора спеціалізованого будинку дитини в Ізмаїлі, підозрюваного у сексуальному насильстві та розбещенні малолітніх.

Поділитися