07 грудня 2021 р. 16:23

Працівників судів Одещини навчать "дружньому" правосуддю

Працівників судів Одещини навчать "дружньому" правосуддю

Громадський центр правосуддя проведе 16 грудня 2021 року практичний онлайн тренінг для представників місцевих судів Одеської області з основ "дружнього" правосуддя - під час судочинства, в ході комунікації та при облаштуванні приміщення суду.

Про таку ініціативу Громадського центру правосуддя повідомили у пресслужбі Одеської обласної організації "Комітету виборців України"

До участі запрошуються судді, судді-спікери, помічники суддів, працівники апарату судів, прессекретарі та відповідальні за комунікацію співробітники. Навчальна група складатиме 15 учасників та учасниць та буде сформована на конкурсній основі на підставі поданих мотиваційних анкет. У разі представництва одного суду трьома та більше учасниками буде надана додаткова практична допомога щодо сучасної візуалізації приміщень суду. 

Тренінг відбудеться 16 грудня 2021 року, з 16:00 до 18:00 в онлайн форматі за допомогою платформи ZOOM. Для участі в навчанні потрібно заповнити коротку мотиваційну анкету не пізніше 14 грудня 2021 року включно за посиланням. Навчальна група складатиме 15 осіб та буде сформована за конкурсним принципом на підставі анкети. Після аналізу отриманих анкет, всіх учасників буде повідомлено про результати відбору. Учасникам, яких буде запрошено на тренінг, додатково буде надіслано програму навчання та посилання на Zoom-конференцію. 

До участі у тренінгу запрошуються представники місцевих судів Одеської області - судді, судді-спікери, помічники суддів, працівники апарату судів, прессекретарі та відповідальні за комунікацію співробітники. Додаткова перевага надаватиметься представникам одного суду (якщо три та більше учасників), а також представникам судів, розташованих у віддалених районах Одеської області.

На навчанні буде розглянуто, чи може та чи повинне правосуддя бути "дружнім" (людиноцентричним). Також як співвідноситься "справедливе" та "дружнє" правосуддя. Будуть наведені приклади з досвіду закордонних держав, а також актуальні національні кейси організації правосуддя, яке враховує та орієнтовано на потреби людей. Поговоримо, чи можливо створити більш сприятливі умови для учасників правосуддя в актуальних умовах сьогодення. Розберемо іміджеві виклики, які наразі стоять перед судовою системою і шляхи відповідей на них за допомогою ефективної комунікації з громадою.

В разі представництва одного суду трьома та більше учасниками, буде надана додаткова посттренінгова практична допомога щодо сучасного ознакування (візуалізації) приміщень суду - встановлення інформаційних табличок (зовнішніх, внутрішніх та навігаційних). Це значно полегшить пошук місця проведення судового засідання, канцелярії та інших приміщень суду, підвищить загальний рівень безпеки в будівлі суду та посилить відчуття довіри серед учасників судового провадження до суду та системи правосуддя в цілому.

Навчання проводиться Громадським центром правосуддя, який працює на базі Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України". Громадський центр правосуддя - це мультифункціональний хаб, який розвиває дружнє правосуддя в громадах та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності. Тренінг проведе правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова - адвокатка, експертка-тренерка Ради Європи з освітніх програм для адвокатів та юристів.

Поділитися