02 лютого 2021 р. 19:23

Одеські журналісти звернулися до омбудсмана через дії облради і ОДА

Одеські журналісти звернулися до омбудсмана через дії облради і ОДА

Журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації (пр-т Шевченка, 4, м. Одеса).

Звернення підписали 27 працівників засобів масової інформації. 

"Ми, журналісти Одещини, що нижче підписалися, звертаємося до Вас з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації (пр-т Шевченка, 4, м. Одеса).

Так, 15 грудня 2020 року голова Одеської обласної ради Григорій Діденко та голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький підписали документ "Правила пропускного режиму в адміністративний будинок №1", в якому зокрема зазначено, що потрапити до будівлі працівники засобів масової інформації можуть лише "у супроводі працівників пресслужби ООР або ОДА".

У січні 2021 року ми почали стикатися з випадками, коли, аби потрапити на відкриті заходи зазначених органів влади (наприклад, на обласну колегію тощо) журналістам доводилося просити працівників пресслужб супроводити їх, інакше в доступі до заходів їм відмовляли.

Нагадаємо, що стаття 25 Закону України "Про інформацію" визначає, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

На нашу думку, положення зазначених "Правил пропускного режиму в адміністративний будинок №1" суперечать гарантіям журналістської діяльності, передбаченим в статті 25 ЗУ "Про інформацію", оскільки вони вводять додаткові умови для потрапляння журналіста до приміщення Одеської обласної ради та Одеської ОДА порівняно з законом. Ці "Правила" ставлять в залежність вхід журналіста від наявності вільного часу представника пресслужби, знаходження його/її на робочому місці чи просто його/її бажання. Натомість профільний закон говорить не просто про право журналіста входити в приміщення суб'єктів владних повноважень, а саме про право БЕЗПЕРЕШКОДНО входити. Таким чином, дані "Правила" звужують гарантоване законом право. 

Просимо Вас на основі пункту 11 частини 1 статті 13 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" направити до Одеської обласної ради та до Одеської обласної державної адміністрації акт реагування Уповноваженого для вжиття цими органами відповідних заходів", - йдеться в зверненні. 

Раніше головний редактор колись комунальної газети «Чорноморський маяк» Богдан Панас поскаржився в Національну спілку журналістів України на тиск з боку міської ради та міського голови Василя Гуляєва

Нагадаємо також, що експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні протягом 2020 року станом на 28 грудня 229 випадків порушень свободи слова, 171 з яких стосувався фізичної агресії проти журналістів.

У вересні того ж року в Україні вони фіксували 15 порушень свободи слова. В червні порушення свободи слова в Одесі експерти зафіксували двічі.

 

Поділитися