15 червня 2021 р. 17:28

Правила супроводу журналістів в Одеській ОДА не передбачила сама ОДА

Правила супроводу журналістів в Одеській ОДА не передбачила сама ОДА

Одеська обласна державна адміністрація підтвердила, що не має інструкцій чи інших нормативних документів щодо супроводу журналістів. Фактично така ж ситуація склалася і в Одеській обласній раді.

Так, згідно з відповіддю на запит ІзбірКома тимчасово виконуюча обов'язки керівниці цього управління Ольга Полторак відповіла, що жодної інструкції чи якогось іншого документу щодо забезпечення журналістам доступу до будівлі управлінню не надходило. 

Голова обласної ради Григорій Діденко, до якого звернулися із аналогічним запитом, зазначив три документи. Перший - оскаржені нашим виданням в суді Правила пропускного режиму в адміністративний будинок №1. Також голова ради додатково звернув увагу на Регламент ради та Порядок доступу до засідань сесії обласної ради. Однак в жодному з них порядок супроводу також не розписаний. Що ж стосується засідань постійних комісій та інших публічних заходів облради - то в документах про порядок доступу до них інформація взагалі відсутня.

 

Таким чином, обласна рада та ОДА фактично не тільки обмежили права журналістів, передбачивши супровід, але й самі не визначають як саме це має відбуватися. Окрім того, в структурі Одеської обласної ради досі немає офіційної пресслужби - її обов'язки виконує відділ комунікації з громадськістю, що не одне й те саме. В структурі працівників апарату та структурних підрозділів Одеської обласної державної адміністрації пресслужба як окремий підрозділ також відсутня. Хоча на сайті її розділ є і навіть містить інформацію про акредитацію, яка не передбачена іншими документами.

Раніше, під час засідання постійної комісії з питань регламенту, місцевого самоврядування, депутатської діяльності, моралі, етики та гласності, прав людини, свободи слова та інформації Одеської обласної ради з'ясувалося, що ніхто з депутатів та присутніх журналістів не знає,  чи є в управління комунікацій та інформації обласної адміністрації порядок, за яким працівники цього управління мають забезпечити доступ журналістів в будівлю.

Перед засіданням комісії головний редактор ІзбірКома Валерій Болган повідомив, що до початку зазначеного заходу черговий співробітник Національної гвардії намагався не пустити його в будівлю. При цьому правоохоронець вимагав від журналіста, щоб той зателефонував до пресслужби обласної ради та викликав її співробітників, які мали провести його у відповідний кабінет.

Нагадаємо, що відбулося перше засідання по суті за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради. 

Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Позивач вимагає визнати протиправною та скасувати вимогу Правил пропускного режиму в адміністративний будинок №1, що на проспекті Шевченка, 4, яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської обласної ради або Одеської обласної державної адміністрації при їх відвідуванні адмінбудинку. Зазначимо, що Правила підписані командиром військової частини №3012 Нацгвардії та затверджені головою Одеської ОДА 29 січня 2021 року.

За словами правової радниці Громадського центру правосуддя Юлії Лісової, «чомусь відповідачі будують свою позицію в суді на законі «Про державну таємницю». Нібито вони мали право вводити таке обмеження з метою захисту державної таємниці. Але будівля державної адміністрації не є секретним об'єктом, який працює тільки з державною таємницею. Більшість діяльності в цьому приміщенні з державною таємницею не пов'язано. Навіть якщо там і є окремі кабінети, де зберігається державна таємниця, то саме туди і можуть обмежувати вхід. Але не до всього приміщення в цілому».

Нагадаємо, також, що голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький публічно підтримав обмеження доступу журналістів до приміщень адміністрації та облради.

Наступне засідання суддя Костянтин Єфіменко призначив на 23 липня.

Поділитися