01 липня 2021 р. 22:00

Одещина посіла друге місце за кількістю нападів на громадських активістів

Одещина посіла друге місце за кількістю нападів на громадських активістів

Протягом року (за липень 2020 - червень 2021) Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) задокументувала 107 випадків нападів на громадських активістів.

Згідно з результатами моніторингу, найбільше випадків переслідувань зафіксовано щодо незалежних журналістів - 44, ЛГБТ-активістів - 18, антикорупційних активістів - 11, екоактивістів - 7.

За кількістю нападів на представників громадянського суспільства перше місце посідає Київ (39 інцидентів), далі - Одеська область (18 інцидентів) та Харківська область (11 інцидентів).

Щодо типів тиску, то найбільше було зафіксовано випадків із пошкодженням майна громадських активістів (23 випадки) та перешкоджанням журналістській діяльності (21 випадок).

15 інцидентів тиску здійснено з боку представників органів правопорядку, 92 інциденти - з боку інших осіб.

"Попри те, що переважна більшість випадків здійснювалась не пов'язаними із державними органами особами, хотілося б вкотре наголосити на необхідності підвищити рівень безпеки та посилити захист представників громадянського суспільства з боку держави. Натомість реальна ситуація зовсім інша - правоохоронці вкрай повільно розслідують злочини і часто навіть не хочуть їх реєструвати", - розповіла Ганна Рожкова, заступниця виконавчого директора Асоціації УМДПЛ.

Виявлено, що, на жаль, в розслідуваннях злочинів поліція орієнтується на суспільний резонанс, який викликав злочин. Якщо резонанс відсутній - розслідування проходить вкрай мляво.

"Попри позитивні тенденції щодо покращення комунікації з громадянським суспільством, швидкість та якість розслідувань залишають бажати кращого. А у тих випадках, коли злочин вчиняли працівники органів правопорядку - розслідування або затягувалось, або не проводилось взагалі. Суттєвою проблемою є також процедура забезпечення захисту постраждалим, а робота щодо запобігання вчиненню злочинів та попередження повторних нападів - практично не проводилась", - наголосив Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ.

В Одеській області йдеться, зокрема, про таку подію, як пообиття в липні 2020 року голови ГО «Спільна Мета» Володимира Савченко, якого атакували на шляху з офісу до машини.

28 липня Дем’ян Ганул повідомив на своїй сторінці у Facebook, що на нього було скоєно замах, а саме обстріл автівки, у якій він їхав разом з іншими активістами.

16 жовтня 2020 року, вночі, в Татарбунарах було навмисно підпалено автомобіль адвоката Олександра Ковпака, який займається наданням безоплатної правової допомоги в Громадському центрі правосуддя.

20 жовтня на своїй новій сторінці у фейсбук Зоя Мельник, відома громадська діячка, яка наразі займається сферою прав дитини на Одещині, заявила, що її офіційний профіль було заблоковано.

Нагадаємо, Одеський апеляційний суд залишив у СІЗО лідера "Автомайдану Одеси" Євгена Резвушкіна, якому закидають вимагання грошей з підприємців. 

Одеський апеляційний суд долучив до скарги екслідера осередку організації "Автомайдан" Євгена Резвушкіна нові докази попри заперечення його адвокатів. 

Співробітники поліції затримали в Одесі керівника громадської організації після заяви підприємиці, що він вимагав в неї гроші.

Поділитися