04 березня 2021 р. 12:27

Обмеження журналістів на доступ до приміщення Одеських обладміністрації і облради оскаржено у суді

Обмеження журналістів на доступ до приміщення Одеських обладміністрації і облради оскаржено у суді

Видання ІзбірКом та Громадський центр правосуддя спільно виступили на захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Так, головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада.

Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Позивач вимагає визнати протиправною та скасувати вимогу Правил пропускного режиму в адміністративний будинок № 1, що на проспекті Шевченка, 4,  яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської обласної ради або Одеської обласної державної адміністрації при їх відвідуванні адмінбудинку. Зазначимо, що Правила підписані командиром військової частини №3012 Нацгвардії та затверджені головою Одеської обласної державної адміністрації 29 січня 2021 року.

За словами правової радниці Громадського центру правосуддя Юлії Лісової, гарантії журналістської діяльності існують не стільки для журналістів, скільки  для суспільства, котре фактично є споживачем журналістських матеріалів:

«Законодавство виписано таким чином, що обмежити права журналістів можна тільки на рівні законів. Тобто державна адміністрація або обласна рада, або військова частина просто не мають таких повноважень встановлювати додаткові обмеження для відвідування журналістами приміщень», - пояснила вона.

Як йдеться у позовній заяві, відповідно до Закону України «Про інформацію (ч. 2 ст.25), журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. І національне законодавство не передбачає такої додаткової умови для відвідування приміщення суб’єктів владних повноважень як супровід журналістів працівниками пресслужби. Більше того, правозахисники звертають увагу, що частина 2 статті 34 Конституції говорить про те, що здійснення права на збір інформації може бути обмежено тільки законом, а не підзаконними нормативно-правовими актами.

Крім того, діяльність та повноваження Національної гвардії України регулюється Законом України «Про національну гвардію України», який серед повноважень не передбачає право встановлювати пропускні режими або правила пропускного режиму на об’єктах, що охороняються. Пункт 5 частини 1 статті 12  ЗУ «Про Національну гвардію України» передбачає натомість обов’язок забезпечувати існуючий пропускний режим на об’єктах, що охороняються Національною гвардією України. Не надає права встановлювати пропускний режим Національній гвардії і ЗУ «Про охоронну діяльність».

Немає функції супроводу журналістів і серед повноважень працівників пресслужби Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації, тож, не маючи офіційно покладених повноважень, працівники не зобов’язані цього робити. Мало того, структура ОДА взагалі не передбачає пресслужби, адже до складу її патронатної служби входить тільки один прессекретар, який навряд чи самотужки може справитися з такою функцію як супровід представників ЗМІ.

«Дуже шкода, що журналісти мають витрачати час і ресурси не на інформування свої читачів та глядачів, а на боротьбу за свої законні права. Ми вже не вперше стикаємося зі спробами обмежити права медіа в Одесі. Саме тому така боротьба є дуже важливою, і ми вдячні всім колегам, які підтримують наші вимоги», - зазначив позивач Валерій Болган.

Нагадаємо, що раніше журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Зазначимо, що Громадський центр правосуддя, який надає правову підтримку виданню ІзбірКом у справі захисту прав журналістів, створений Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» і є новою для України моделлю співпраці між cудовою владою, сектором юстиції та громадськістю. Центр надає громадянам комплекс послуг, серед яких правова допомога, альтернативне вирішення спорів, громадська просвіта, підтримка ініціатив громадян щодо вдосконалення функціонування судів та інших державних установ сектору юстиції, розширення доступу до правосуддя, підвищення обізнаності громадян про судову систему, судову реформу, можливості правової допомоги тощо.

Поділитися