19 березня 2021 р. 19:23

Громадський центр правосуддя просуває гендерну рівність серед молоді

Громадський центр правосуддя просуває гендерну рівність серед молоді

З метою змінювати стереотипне відношення молоді до прав жінок та гендерної рівності, Громадський центр правосуддя протягом першої половини березня 2021 року провід низку просвітницьких заходів.

Як повідомила пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», також ці зустрічі зі студентами та школярами мали на меті зробити вірні акценти щодо святкування дня 8 березня - не про квіти та подарунки, а про зміни в суспільстві щодо рівності та боротьби жінок за свої права.

Просвітницька кампанія щодо гендерної рівності серед молоді розпочалась 2 березня в Татарбунарському професійно-технічному аграрному училищі. Під час зустрічі зі студентами, керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко спільно зі спеціалісткою Татарбунарського бюро правової допомоги Інгою Дмитрієвою говорили про стандарти рівності, протидію домашньому насильству та передісторію святкування Міжнародного жіночого дня. Цікавими темами для дискусії стали професії, які були для жінок заборонені, та історія здобуття та забезпечення виборчого права для жінок.

Така ж зустріч відбулась з іншою групою студентів аграрного училища 9 березня. Додатковою темою цього заходу стали загальні питання прав дитини та інструменти їх захисту в сучасних умовах пандемії COVID-19. Як зазначив керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко, «діти повинні знати свої права та вміти їх відстоювати. Вивчення прав людини – це, перш за все, виховання упевненості в собі, терпимості. У дітей менше можливостей захистити самого себе - вони фізично і психологічно незрілі, більш вразливі, сильніше залежать від опіки старших. Тому і права дітей у чомусь глибші та більше охороняються державою».

Головна спеціалістка Татарбунарського бюро правової допомоги Інга Дмитрієва розповіла студентам про окремі гарантії для дітей, які зафіксовані в міжнародних документах з прав дитини. «Згідно з Конвенцією про права дитини, дитина – це особа, що не досягла 18 років. Держава узяла на себе зобов'язання захищати дітей, тому вони мають такі ж права, як і дорослі».

11 березня представники Громадського центру правосуддя побували також у гостях в недільної школи, яка діє при БФ «Еммануїл» в селі Струмок Татарбунарського району. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко поспілкувався з дітками і розповів їм про правила поводження на вулиці, питання керування велосипедом та як діяти у випадку, коли діти стали жертвою чи свідком насильства. 

Також 11 березня Громадський центр правосуддя спільно з Ізмаїльським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели інтерактивний воркшоп «Гендерна рівність в деталях» зі студентами «Ізмаїльського вищого професійного училища». Захід пройшов в активному спілкуванні та обговоренні. Зокрема, інтеграторка Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Каплієнко ознайомила студентів з поняттям «гендер» за біологічними та соціальними ознаками, а також наголосила на правовій рівності для жінок та чоловіків та роз’яснила правове регулювання цього питання.

Медіаторка Громадського центру правосуддя Світлана Гудь розповіла про усталені стереотипи щодо чоловіків та жінок, що сформувались історично та впливають на відносини. Студенти наводили приклади існуючих стереотипів та як вони впливають на виховання дітей, взаємовідносини в родині, стереотипи в освіті та праці.

Завершився захід практичною вправою, де учасники в групах обговорили типові ситуації в родинних стосунках, в суспільному житті, які впливають на самореалізацію як чоловіків, так і жінок. Цікаво, що практична вправа викликала в учасників жваву дискусію щодо рівних прав та можливостей для чоловіків та жінок. 

«Я вважаю, що рівність прав та реалізація як для жінки, так і для чоловіка, залежить лише від взаємоповаги в стосунках та співпраці. Тільки якщо є повага один до одного, не буде ущемлення прав іншого і тоді питання самореалізації не буде стояти так гостро. Адже чоловік або дружина буде розуміти, що це життєво необхідно, щоб зберегти родинний затишок. Всі обов’язки мають бути розподілені порівно» - поділилась своєю думкою під час обговорення вправи студентка Лілія. «В будь-яких відносинах треба шукати компроміс. Домовлятись один з одним» - резюмувала одна з учасниць заходу. «Якщо говорити про виховання дітей, то в ньому обов’язково мають бути присутні і чоловік і дружина, незалежно від того, наскільки важко ти працюєш. Має бути взаємопідміна, особливо це стосується побуту. Потрібно будувати свій спільний графік так, щоб могли і відпочити, і попрацювати всі,» – поділився своєю думкою Андрій. 

Нагадаємо, у середу, 10 березня, експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) оприлюднили результати рейтингу прозорості міст та областей України.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як  мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах». 

Поділитися