20 грудня 2021 р. 11:22

Громадські центри правосуддя презентували свої здобутки щодо розвитку людиноцентричного правосуддя

Громадські центри правосуддя презентували свої здобутки щодо розвитку людиноцентричного правосуддя

Представники судів, поліції, пробації, безоплатної правової допомоги, територіальних громад, експерти та громадські активісти з Одеської, Чернігівської, Чернівецької та Херсонської областей обговорили 17 грудня досвід та перспективи впровадження в громадах людиноцентричного (дружнього) правосуддя.

Основний висновок дискусії - в територіальних громадах наявне певне розбалансування реформ місцевого самоврядування та сектору правосуддя, і на місцевому рівні не вистачає спільного бачення, спроможностей та координації розвивати людиноцентричне правосуддя. Ці потреби в громадах може ефективно задовольняти формат Громадського центру правосуддя, який успішно впроваджується в місті Татарбунари Одеської області та громадах Чернігівщини.

Обговорення "Як розвивати дружнє правосуддя в громадах" пройшло 17 грудня у змішаному онлайн та офлайн форматах одночасно в п’яти громадах - Одесі, Татарбунарах, Чернігові, Чернівцях та Білозерці (Херсонщина). В дискусії взяли участь 35 учасників - представники та партнери Громадських центрів правосуддя, працівники органів суду, поліції, пробації, безоплатної правової допомоги, представники місцевого самоврядування, експерти, громадські активісти, а також представники міжнародних проєктів у сфері правосуддя.

Дискусія розпочалась з презентації Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари, який працює на базі Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України". Центр  було створено в місті Татарбунари наприкінці 2018 року за підтримки програми USAID "Нове правосуддя". У 2020-2021 році Громадський центр правосуддя працює за підтримки Європейського Союзу, що дозволило розширити локацію на південні райони Одеської області та сформувати низку інноваційних інструментів розвитку "дружнього" людиноцентричного правосуддя. Протягом цього часу сформовано певну ідентичність та модель роботи Громадського центру правосуддя, який працює як мультифункціональний хаб та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності.

З локації офісу в місті Одесі представники Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій БойкоІгор БриношЮлія ЛісоваСвітлана Гудь та Євгенія Генова представили модель впливу та пріоритетні напрямки діяльності центру. Як зазначив заступник голови Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Ігор Бринош, Громадський центр правосуддя впроваджує на рівні громади чотири основні напрямки:

  • якісні та інклюзивні правові, адміністративні та соціальні послуги;
  • систему правосуддя, яка до, під час та після судового розгляду орієнтована на людину;
  • альтернативне вирішення спорів та раннє запобігання конфліктів;
  • спроможність мешканців громад проактивно вирішувати питання у правовий спосіб та захищати свої права.

На запитання, чому Громадський центр правосуддя потрібен громаді, були виділені на конкретних кейсах декілька сфер:

  • постійна системна робота з вразливими групами, розвиток соціальної згуртованості та інклюзії в громадах;
  • підтримка громади в кризових ситуаціях, таких як пандемія COVID-19;
  • розвиток самоорганізації та більш проактивні мешканці;
  • підвищення правової культури та правоздатності мешканців громад;
  • лобіювання у сфері доступу до правосуддя для органів місцевого самоврядування, суду, поліції, пробації та інших органів державної влади;
  • іміджеві можливості для громад та муніципальна дипломатія.

Правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова окремо представила вплив Громадського центру правосуддя через стратегічні справи на місцеву, регіональну та національну політику у сфері правосуддя. Один з представлених кейсів торкався оскарження Громадським центром правосуддя розпоряджень Кабінету Міністрів України про заборону в’їзду/виїзду в Крим та з Криму у зв’язку з карантином, яке мало місце з березня по червень 2020 року та у серпні 2020 року. Громадський центр правосуддя вів цю справу як стратегічну, оскільки така заборона порушувала права тисяч кримчан, які не могли возз’єднатись з родинами, потрапити на лікування, на роботу, або до свого майна.

З приміщення партнерської бібліотеки в місті Татарбунари Одеської області, до дискусії долучились представники та партнери "польового" офісу Громадського центру правосуддя - керівник центру Леонід Семененко, керівниця районного сектору пробації Алла Мукієнко, керівниця місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Соколова, представниці районного суду Надія Колесник та Ірина Коваленко, представниця поліції Єфросинія Мукієнко, представниця бюро правової допомоги Інга Дмитрієва, громадська радниця Тетяна Стоянова та представник ромської громадської організації "Бахтало" Олександр Карай. Учасники цієї локації акцент зробили на партнерстві, зокрема на залученні громади до роботи Громадського центру правосуддя.

Керівник Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари Леонід Семененко зазначив, що наразі центр підтримує/координує більше 10 волонтерських/громадських ініціатив, зокрема: волонтерів пробації, соціальну ініціативу "Від мами до мами", Школу самооборони для жінок та дівчат, сусідську варту, раду ветеранів-наставників органів МВС, ромських активістів. 

"Зараз плануємо спільно з судом впровадити ініціативу волонтерів суду. Наразі  йде передача належного приміщення для суду, де поряд з інтегрованою рецепцією суду будуть знаходитись наші волонтери. Це будуть ветерани-пенсіонери органів МВС, суду, прокуратури та інших державних органів, які мають і життєвий досвід, і професійний", - повідомив він.

Діяльність Громадського центру правосуддя Чернігівської області презентували з приміщення Чернігівського апеляційного суду, до обговорення долучились представниці Громадського центру правосуддя Наталя Кулікова та Ірина Бірюк, голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко, керівниця апарату Чернігівського апеляційного суду Тетяна Кривонос, прессекретарка Чернігівського апеляційного суду Леся Гайдай, керівниця апарату Деснянського районного суду Тетяна Пика, завідувачка кафедри "Суд.Адвокатура.Прокуратура" Наталія Коломієць.

Громадський центр правосуддя на Чернігівщині - це просторовий майданчик, де представники влади, органів місцевого самоврядування та громадськості об’єднали свої зусилля та ресурси для вивчення потреб громад та вирішення актуальних правових проблем, в тому числі протидії домашньому насильству. Громадський центр правосуддя створений за підтримки Чернігівського апеляційного суду та існує вже понад 2 роки, за цей час було відкрито 2 філії на базі районних судів (Ічнянський та Бахмацький районні суди). Активно впроваджується співпраця з Деснянським районним судом м. Чернігова, залучено до співпраці понад 7 судів та забезпечено надання доступної безоплатної правової допомоги мешканцям області.

Як зазначила керівниця Громадського центру правосуддя на Чернігівщині Наталя Кулікова, загалом послуги Громадського центру правосуддя є комплексними і включають надання безоплатної якісної правової допомоги як для мешканців, так і для самих громад. Окрім того, організація системно вивчає потреби в громадах та пропонує алгоритми їх вирішення з залученням всіх суб’єктів. На сьогодні, співпраця налагоджена з усіма органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, судами та громадськими організаціями області, що дає змогу комплексного вирішення проблем в громадах, проведення громадського моніторингу процесів, що відбуваються в громадах та якісного вирішення питань. Громадський центр правосуддя є майданчиком для проведення стажування/менторства студентів юридичних факультетів Національного університету "Чернігівська політехніка" та Академії пенітенціарної служби України. Окрім того, великою частиною роботи Громадського центру правосуддя, зокрема Школи правових наук при Ічнянському районному суді Чернігівської області, є правопросвітня робота.

До дискусії також долучились експерти, представники громад та органів сектору правосуддя з Чернівецької та Херсонської областей, які мають власний досвід/бачення щодо розвитку громад та зацікавлені у впровадженні людиноцентричного правосуддя на місцевому рівні та моделі Громадських центрів правосуддя. Чернівецьку область на обговоренні представляли експерти Українського народного дому в Чернівцях Тарас ХалавкаІгор Бабюк та Ольга Чепель, а також голова Великокучурівської громади Василь Тодеренчук та заступик голови Глибоцького громади Анатолій Тімофті. Херсонська область на заході була представлена Білозерською територіальною громадою, зокрема в дискусії активну участь взяла керівниця Білозерського центру регіонального розвитку Елла Петренко, представниця служби пробації Оксана Кузьмич, представниця системи безоплатної правової допомоги Наталя Нечай. За спільною думкою, наразі в громадах починають впроваджуватися окремі елементи в сфері правосуддя, проте на місцевому рівні не вистачає спільного бачення, спроможностей та координації для того, аби розвивати людиноцентричне правосуддя. Саме ці потреби в громадах може ефективно задовольняти формат Громадського центру правосуддя, який успішно впроваджується в місті Татарбунари Одеської області та громадах Чернігівщини. Також наприкінці заходу загальні плани Програми USAID «Справедливість для всіх» щодо розвитку людиноцентричного правосуддя в України та програми підтримки Громадських центрів правосуддя представив представник програми Томас Вертелецький.

Міжрегіональна дискусія ініційована Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари (працює на базі Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України") та Громадським центром правосуддя в м. Чернігові (працює на базі Чернігівського громадського комітету захисту прав людини).

Більше про дискусію у відеозаписі на сторінці.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України" за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту "Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах".

Поділитися