11 квітня 2020 р. 11:28

ВІЛ-позитивні та представники ЛГБТ-спільноти отримують в Одесі безкоштовні консультації щодо своїх прав

ВІЛ-позитивні та представники ЛГБТ-спільноти отримують в Одесі безкоштовні консультації щодо своїх прав

На півдні України юристи та психолог проєкту "Клініка прав людини" надали понад 120 безкоштовних консультацій щодо прав людини.

Такі дані наводить Громадська організація "ПРОЖЕКТОР".

До фахівців проєкту звернулися люди, які живуть з ВІЛ/СНІД, їх рідні та близькі (60% від загальної кількості), представники ЛГБТ-спільноти (17%) та журналісти, чиї права були порушені під час професійної діяльності (7%).

Інтереси вже 10 осіб на досудових та судових стадіях в кримінальних, адміністративних і цивільних справах представляє керівник проєкту, адвокат Віталій Матвєєв.

Зокрема, в судах міста Одеси розглядають справи за кримінальним впровадженням за ст. 301 КК України щодо двох представників транс-спільноти, що звернулися за допомогою до «Клініки прав людини». Ще два цивільних позови були подані від осіб, що мешкають в Одеській області та мають ВІЛ-позитивний статус, і вже виграно суд за адміністративною справою позивача, який належить до близького оточення людини з ВІЛ+. Також на досудовій стадії знаходяться справи трьох журналістів та розпочатий судовий процес за адміністративним впровадженням, де кореспондентка-позивач виступає проти працівника держзакладу. 

Найбільш поширеною проблемою, через яку звернувся до проєкту за психологічною підтримкою, є самостигматизація. Такий феномен спостерігається у третини тих, хто звертається до психолога. В переважній більшості це стосується людей, яким лікарі встановили ВІЛ-позитивний статус. Через це дехто складно сприймає такий діагноз, закривається для оточуючих, переживають стрес та депресію. Є випадки, коли з часом через можливі життєві складності втрачається мотивація до лікування.

З початком впровадження карантинних заходів в країні серед громадян, що звертаються до проєкту, з’явилася потреба в психологічній підтримці через стурбованість ситуацією, відносинами в сім’ї та тимчасовою втратою роботи.

Як зазначили в Громадській організації, 11% осіб, що звернулися до проєкту, зазнають дискримінацію за місцем роботи і потребують як психологічної, так і юридичної допомоги.

Довідка. Діяльність «Клініки прав людини» направлена на надання допомоги в захисті прав і свобод громадян України. Особлива увага приділяється вразливим соціальним групам, зокрема представникам ЛГБТ+, ЧСЧ, особам, що живуть з ВІЛ/СНІД (ЛЖВ), а також активістам правозахисного руху, які зазнали нападу і переслідування, потерпіли від дискримінаційних дій з боку суспільства, свавілля правоохоронних органів та державних установ. Цей проект здійснюється командою ГО «ПРОЖЕКТОР» на території Одеської, Миколаївської та Херсонської області при підтримці Європейського фонду демократії (EED). Стартував проєкт 1 лютого 2020 року. Наразі спеціалісти проєкту надають консультації дистанційно.

Керівник проєкту «Клініка прав людини» – член правління ГО «ПРОЖЕКТОР», адвокат Віталій Матвєєв. Завдяки рішенню Окружного адміністративного суду м. Києва від 8 грудня 2019 року по справі, яку супроводжував Віталій Матвєєв, Міністерство охорони здоров’я України переглянуло Наказ «Про внесення змін до Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем» та усунуло дискримінаційну норму щодо людей, які живуть з ВІЛ. Таким чином, ця подія дає можливість 244 тис. громадянам стати опікунами дітей.
 

Поділитися