14 серпня 2020 р. 11:30

В Татарбунарах відкрили «зелену кімнату» для нетравматичної роботи з неповнолітніми

В Татарбунарах відкрили «зелену кімнату» для нетравматичної роботи з неповнолітніми

В місті Татарбунари Одеської області 13 серпня відкрили «зелену кімнату» для нетравматичної роботи з неповнолітніми. Такий простір створений на базі Координаційного офісу безпеки спільно з міською владою з фокусом на широке використання не лише поліцією, але і судами, органами пробації, адвокатами, соціальними службами, психологами та іншими фахівцями.

Як повідомила пресслужба Одеської обласної організації «Комітету виборців України», під час презентації було підписано відповідний спільний Меморандум про впровадження в громаді дружнього до дитини правосуддя та продемонстровано технічні можливості «зеленої кімнати».

 

Участь в презентації, яка пройшла в приміщенні Координаційного офісу безпеки, взяли представники місцевого самоврядування, служби пробації, адвокати, працівники суду, правоохоронці, громадські активісти та представники закладів освіти міста. Після відкриття «зеленої кімнати» учасники презентації попрямували до медіацентру Татарбунарської бібліотеки, де неформально поспілкувались з міським головою про безпечне середовище в місті, в тому числі і щодо безпеки дітей.

Керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко зазначив, що  «зелена кімната» в Татарбунарах – це сучасний формат нетравматичної роботи з неповнолітніми потерпілими, підозрюваними, обвинуваченими, свідками. А також з неповнолітніми, які схильні до суїциду, вживання алкогольних та наркотичних засобів, потерпілими від домашнього насильства (не лише неповнолітніми). «Зелена кімната» може використовуватися для процесуальних дій (допитів та опитування, відеоконференцій), надання правової, соціальної та психологічної допомоги, медіації, навчальних та просвітницьких заходів. «В цьому приміщенні ніщо не нагадує дитині про офіційну установу. Це більше атмосфера кав’ярні чи ігрової зали, де можна випити чаю, розслабитись та поспілкуватись. Кімната фізично та емоційно безпечна, що формує довірливу атмосферу. Це особливо позитивно впливає на проведення процесуальних заходів та надання психологічної допомоги».

Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко поздоровив присутніх з цієї визначною для міста подією та подякував представникам Координаційного офісу безпеки і Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за розвиток системи правосуддя, дружнього до дитини. Міський голова підтримав ідею введення у штатний розпис виконавчого комітету міської ради посади психолога, який на постійній основі надаватиме психологічну допомогу мешканцям громади і його основним місцем роботи стане створена «зелена кімната». «Міська рада виступила одним із ініціаторів підписання Меморандуму «Про співпрацю щодо розвитку дружнього до дитини правосуддя», і тема дитини та захисту її інтересів завжди буде головною у діяльності міської громади».

 

Під час презентації було продемонстровано технічні можливості «зеленої кімнати». Для роботи з неповнолітніми будуть залучатися різні фахівці: поліцейські, слідчі, прокурори, адвокати, працівники суду та пробації, експерти (зокрема лікарі), соціальні працівники, психологи, педагоги, медики. В сусідній кімнаті через спеціальне скло або монітор відеоспостереження за поведінкою неповнолітніх можуть спостерігати правоохоронці, психологи та інші фахівці, батьки чи опікуни. У певних процесуальних ситуаціях може вестись відеозапис допиту чи опитування, який може потім використовуватись (для цього «зелена кімната» обладнана відеокамерами та технічними засобами перегляду, демонстрації, збереження та захисту відео). Під час дискусії фахівці ділилися своїми враженнями та планами щодо використання «зеленої кімнати» Координаційного офісу безпеки.

Тетяна Загорняк, консультантка Татарбунарського районного суду, зауважила, що завдяки встановленому у «зеленій кімнаті» обладнанню її можна використовувати в судовому провадженні - допиті малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого у режимі відеоконференції.

Єфросинія Мукієнко, помічниця депутата обласної ради, зазначила, що у «зеленій кімнаті» є мінімальна кількість обладнання і трохи м’яких іграшок, щоб не відволікати і не розсіювати увагу дитини. Є ганчір’яні ляльки, які спеціально придбані. «На них є одяг, а під ним – анатомічні особливості, все, як у житті. Іноді дитині простіше не розповісти про завдану їй травму, а показати на ляльці. Найголовніше завдання психолога на стадії допиту неповнолітніх свідків, потерпілих – знизити рівень страху, недовіри, не завдати травми».

Ольга Карай, керівниця ромської громадської організації «Бахтало», відзначила, що у «зеленій кімнаті» тихо і спокійно, на столі олівці, розмальовки, пазли та інші цікавинки, які приваблюватимуть дітей. У подальшому, фахівці, які будуть долучені до робити «зеленої кімнати», можуть засовуватимуть різні методи, наприклад, піскову терапію.

Любов Фадіна, директорка місцевої бібліотеки, запропонувала приводити на розмову до психолога діток, чиї батьки розлучаються. «Крім цього, досить часто діти потерпають від дитячого булінгу, і це також може стати важливою частиною робити «зеленої кімнати».

Нагадаємо, протягом 14 та 15 липня 2020 року в м. Татарбунари представники адвокатури, пробації, суду, поліції, міської ради, системи безоплатної правової допомоги, соціальних служб та громадські активісти вивчали особливості правосуддя, дружнього до дітей. За результатами дводенного тренінгу «Як створити в громаді дружнє до дітей правосуддя?» було попередньо узгоджено місцевий протокол взаємодії, роботу мультидисциплінарної команди для роботи з дітьми, а також відкриття на базі Координаційного офісу безпеки «зеленої кімнати» для нетравматичної роботи з неповнолітніми.

Захід проведено в рамках діяльності Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари, яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Поділитися